Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetsuojaerotusmuuntaja-maadoittamattomiin-sahkoihin
Aapeli kysyi 3 vuotta sitten
Olen muuttamassa 60-luvun taloon jossa ei ole maadoitettuja pistorasioita kuin kylpyhuoneessa ja keittiössä. Minun pitäisi kuitenkin voida käyttää maadoitusta vaativaa iMac-tietokonetta oheislaitteineen, mutta ilman suojamaadoitusta tietokoneen kotelosta tulee jännitteinen. Minulle on ehdotettu suojaerotusmuuntajaa tähän ongelmaan. Suojaako suojaerotusmuuntaja konetta vaurioilta ja minua mahdollisilta sähköiskuilta?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Tietokoneen kosketeltavasta kotelosta ei voi tulla jännitteistä ilman suojamaadoitusta. Se olisi sähköturvallisuusperiaatteiden vastaista ja jos jännitteinen kotelo maadoitettaisiin, se aiheuttaisi sulakkeen palamisen tai katkaisijan laukeamisen, eli laitetta ei voitaisi liittää sähköverkkoon.

Luultavasti koneen käyttöohjeissa sanotaan, että sen saa liittää vain maadoituskoskettimella varustettuun pistorasiaan. Tämä johtuu siitä, että jos kone on liitetty langallisesti tietoliikenneverkkoon, sen käytössä voi esiintyä häiriöitä.

Vanhassa asennuksessa oleviin pistorasioihin voi liittää laitteita ja silloin turvallisuus on sellainen kuin se on ollut asennuksen rakentamisaikana. Turvallisuutta ja myös häiriösuojausta voidaan parantaa uusimalla sähköasennus kokonaan. Suojaerotusmuuntajan käyttö parantaa sekä turvallisuutta että häiriösuojausta. Häiriösuojausta voidaan parantaa myös käyttämällä langattomia tietoliikenneverkkoja.