Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetspottivalaisimen-asennus-sokeripalaan
Pipsa kysyi 3 vuotta sitten
Hei, katossa on sokeripala johon tulee vihreä, sininen, musta ja harmaa johto. Ostin metallisen 4-spotin valaisimen johon liitettiin pistoke ja jossa on ruskea, vihreä-keltainen ja sininen johto. Voiko valaisimen asentaa ilman pistoketta sokeripalaan kahdella johdolla ja liittimellä, sininen ja ruskea? Jos voi niin mihin väreihin ne asennetaan katossa olevaan sokeripalaan? Kerrostalo on valmistunut v. 2005. 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Tämä valaisimen liitäntäpaikka on tarkoitettu ns. kattokruunulle, jossa lamput syttyvät kahdessa ryhmässä ja niitä ohjataan kaksiosaisella ns. kruunukytkimellä. Jos tällaiseen pisteeseen halutaan liittää normaali valaisinpistotulpalla varustettu valaisin, kannattaa sokeripalaliittimen tilalle asentaa suojamaadoituskoskettimella varustettu valaisinliitinpistorasia https://stek.fi/sahkoturvallisuus/sallitut-sahkotyot/valaisinliitinpistorasian-asentaminen/ Valaisinliitinpistorasiaan liitetään johtimet seuraavalla tavalla:
• kelta-vihreäraitainen johdin pyöreällä suojamaadoituksen merkillä varustettuun liittimeen
• sininen nollajohdin liitetään merkinnällä N varustettuun liittimeen
• musta tai harmaa johto liitetään merkinnällä L varustettuun liittimeen.
Sen johtimen (harmaa tai musta) pää, joka jää liittämättä, suojataan liittämällä siihen sokeripalaliitin.

Toinen vaihtoehto on ottaa valaisinpistotulppa pois ja liittää valaisimen johtimet siten, että valaisimen ruskea johdin liitetään asennuksen mustaan tai harmaaseen johtimeen. Valaisimen sininen ja kelta-vihreä johdin liitetään asennuksen saman väriseen johtimeen.