Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetSchuko-pistorasia vai maadoitettu pistorasia?
Aada kysyi 4 viikkoa sitten
Mistä eri asioista pystyy ulkoisesti erottamaan nämä kaksi pistorasiatyyppiä toisistaan? Missä tilanteissa valitaan schuko-pistorasia milloin maadoitettu pistorasia? Joidenkin sähkölaitteiden pistorasioissa on rasian sisäreunassa lisäksi ohut muovinen ”kaulus”. Onko sen tarkoitus tiivistää pistorasian ja pistotulpan väliin jäävää rakoa?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 viikkoa sitten

Schuko- eli sukopistorasia ja maadoitettu pistorasia tarkoittavat useimmiten samaa asiaa eli Suomessa nykyään käytettävää pistorasiaa, jossa on reunoilla väkäsmäiset suojamaadoituskoskettimet katso https://stek.fi/perustietoa-sahkosta/sahkojarjestelmat/pistorasiat/ Nimi schuko tulee saksankielisestä sanasta Schutzkontakt eli suojakosketin. Virallinen nimi tälle pistorasiatyypille onkin suojakosketinpistorasia.

Pistorasialle käytetty nimike maadoitettu pistorasia tai joskus käytetty luokan I pistorasia ovat periaatteessa vääriä. Tällaisessa pistorasiassa ei ole maadoitettavia osia, jotka voisivat tulla jännitteiseksi peruseristyksen vian takia. Niinpä STEKIn sivuilla käytetään yleensä nimikettä suojamaadoituskoskettimilla varustettu pistorasia.

Suojamaadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita on myös muun tyyppisiä. Esim. kolmivaiheiset väriltään punaiset teollisuuspistorasiat, ja siniset yksivaiheiset teollisuuspistorasiat ja sähköajoneuvojen latauspistorasiat on varustettu suojamaadoituskoskettimilla.

Uudemmissa ulkotiloihin ja kosteisiin tiloihin tarkoitettujen laitteiden ja jatkojohtojen pistorasioissa on tosiaan kaulus, jonka tarkoitus on tiivistää pistorasian ja pistotulpan liitos tiiviiksi silloin, kun pistotulppa on rasiassa.