Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSähkötöpseleiden mustuminen
Sähikäinenkö? kysyi 1 vuosi sitten
Hei, minulle on viime aikoina käynyt useamman laitteen (pyykinpesukone, kahden eri läppärin laturit) kanssa niin, että töpseliä pistorasiaan laittaessani on välähtänyt ja joinain kertoina kuulunut pieni pamahdus. Olen lukenut välähdyksen olevan vaaraton, mutta nyt kun tutkin ko. laitteiden töpseleitä, niin \\\”piikeissä\\\” onkin mustumia / kuluneita kohtia, joissa metallipinta on kärsineen näköinen.
Tulisiko nyt uusia töpselit, ja mistä tämä voi johtua?
Toisten ihmisten käyttämänä nimittäin mustumia/kulumia ei ole syntynyt vaan vasta kun minä olen ko. laitteita käyttänyt. Voiko ihmisen oma sähköisyys jotenkin vaikuttaa asiaan, vai mitä teen väärin?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Pieni valokaari pistotulppaa poistettaessa pistorasiasta on normaalia. Useimmiten sitä ei kuitenkaan huomaa, jos huone on valoisa. Valokaari syntyy usein laitteessa, jossa on moottori tai verkkolaite ja joissa on sähköä säilövä kondensaattori. Valokaaret voivat aikojen kuluessa kuluttaa pistorasian ja pistotulpan koskettimien pintoja. Yleensä enemmän kuluu pistorasia, koska se on käytössä vuosikymmeniä, kun taas pistotulpalla varustettuja laitteita ei käytetä yleensä kovin pitkää aikaa. Pistorasia kannattaa siis vaihdattaa uuteen.

Ihmisen sähköisyydellä ei ole merkitystä ilmiöön. Eri henkilöt voivat ottaa pistotulpan pois pistorasiasta eri nopeudella ja sillä voi olla merkitystä pistorasian koskettimien kulumiseen.