Kysy sähköstäKategoria: MuutSähkötaulu keittiössä ja sähkökeskus keittiön alla – säteilyriski?
Päivikki Karhula kysyi 2 vuotta sitten
Olen muuttamassa asuntoon, josta vasta viime vaiheessa tajusin, että sähkötaulu on asennettu keittiön ja makuuhuoneen väliselle seinälle. Lisäksi koko taloyhtiön sähkökeskus on välittömästi keittiön alla, koska asunto on ensimmäisessä kerroksessa. Tämä oli epämiellyttävä yllätys, koska pidän asetelmaa mahdollisena säteilyriskinä tai likaisen sähkön riskinä. Eikö ole melko harvinaista, että sähkötaulua asennetaan keittiön ja makuuhuoneen väliselle seinälle, koska näissä tiloissa oleskellaan pitkään. Lisäksi luulisi keittiön olevan kuumuudenkin takia paloturvariski sähkökaapille.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Normaalista asunnon ryhmäkeskuksesta ei aiheudu sellaista sähkömagneettista säteilyä, josta nykyisen teknisen tai lääketieteellisen tietämyksen mukaan aiheutuisi vaaraa ihmiselle. Häiriötä voivat aiheuttaa lähinnä eräät keskukseen sijoitettavat komponentit kuten releet ja muuntajat, jotka voivat aiheuttaa kuuluvaa hurinaa tai kolahduksia. Tällaisia komponentteja ei kuitenkaan yleensä ole asuntojen keskuksissa.

Sähkökeskukset pyritään sijoittamaan sillä tavalla, että keskukselle voidaan tuoda syöttökaapeli helposti ja myös keskukselta voidaan viedä syöttö erilaisille sähkölaitteille, valaisimille ja pistorasioille helposti. Tämän takia keskuksen sijoitus eri asunnoissa vaihtelee. Normaalit asunnon sisäiset lämpötilan vaihtelut eivät ole niin suuria, että niistä aiheutuisi rajoituksia keskuksen sijoitukselle.