Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSähkötakka on pakko maadoittaa?
Sch kysyi 2 vuotta sitten
Asun vanhassa kerrostaloasunnossa, jossa kaikki olohuoneen pistorasiat ovat maadoittamattomia. Haluaisin hankkia tänne satunnaiseen lämmityskäyttöön sähkötakan, maksimiteholtaan 1500-2000W. Olen kuitenkin huomannut, että koristetakkojen käyttöohjeissa on lähes poikkeuksetta kuivan tilan laitteille nähdäkseni harvinainen vaatimus: ”Varoitus! Tämä laite tulee maadoittaa.” Suojausluokka näyttää olevan useimmissa malleissa silti IP20, eli sormia ei mahdu työntämään jännitteisiin osiin edes vahingossa. ”Tulipesä” lienee kaikissa sisustustakoissakin hyvin sähköä johtavaa metallia, joka varmasti eristysvian sattuessa voisi tulla jännitteelliseksi.

Onko sähkötakan käyttö maadoittamattomassa olohuoneessa jostain syystä erityisen suuri riski (kun muita käyttöohjeita noudatetaan) muihin laitteisiin verrattuna vai onko kyse lähinnä sellaisesta skenaariosta, että takkaan tulee eristysvika ja satun koskemaan juuri silloin sekä sähkötakan jännitteisiksi muuttuneisiin metalliosiin että vesipatteriin yhtä aikaa? Joudun käyttämään tietysti monia muitakin maadoitettuja sähkölaitteita olohuoneessani. Vesipatteri jäisi vähintään kolmen metrin päähän takasta, lattiamateriaali (muovimatto) lienee riittävän eristävä ja tiedän, ettei maadoitettuja laitteita saa tuoda maadoittamattomaan tilaan esim. jatkojohdolla maadoitetusta huoneesta, kuten keittiöstä, koska tällöin maadoittamattoman laitteen eristysvian yhteydessä maayhteys voisi muodostua koskettaessa samanaikaisesti toimivaan maadoitettuun laitteeseen, mistä seuraisi mahdollisesti hengenvaarallinen sähköisku.

Kannattaako sähkötakka jättää turvallisuussyistä siis hankkimatta tähän tilaan? Ja jos onnistuisin löytämään jostakin mieleiseni sähkötakan, jonka käyttö- ja asennusohjeissa ei maadoituspakosta mainita, olisiko se vastaavanlaisena laitteena todellisuudessa sen turvallisempi, toisin sanoen pitäisikö silloinkin ymmärtää olla kytkemättä maadoitettua pistoketta maadoittamattomaan rasiaan? Yleensähän näin ei tarvitse toimia, vaikka maadoituksen puuttuminen turvallisuutta heikentääkin.

Auttaisiko suoraan pistorasiaan irtoasennuksena kytkettävä vikavirtasuoja maadoituksen puuttumisesta aiheutuvan riskin välttämisessä? Sähköremontti ei tule nyt kysymykseen, eli rasiat pysyvät maadoittamattomina. Sähkötakkojen jälleenmyyjiltä en ole saanut muita vastauksia tähän pulmaan kuin suosituksen käyttää maadoitettua pistorasiaa ilman sen kummempia perusteluja.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Sähkötakka on suojamaadoitettava eli suojausluokan I laite. Tällaisia laitteita voidaan käyttää myös tiloissa, joissa on ns. vaarattomat käyttöolosuhteet ja ilman suojamaadoituskoskettimia olevat pistorasiat ja lattia on eristävä eikä ole johtavia yhteyksiä maahan.

Kaikissa maissa säännöt eivät ole olleet näin selkeät ja sähkötakan käyttöohjeessa oleva maininta siitä, että laitteen saa kytkeä vain maadoitettuun pistorasiaan koskee ilmeisesti tällaisia muita maita. Suomessa sitä voi käyttää samalla tavalla kuin muita sähkölaitteita edellyttäen tietenkin, että laite täyttää vaatimukset ja on mm. CE-merkitty.