Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSähkölaitteiden ja pistokkeiden kastuminen
H20 kysyi 2 kuukautta sitten
Minulla on jo muutaman kerran käynyt vastaavaa niin ajattelin nyt kysyä. Minulla oli jatkojohto seinässä, jossa oli kiinni pöytävalaisin ja kännykän laturi, joka ei ladannut sillä hetkellä kännykkää. Koko systeemin päälle kaatui vettä. Suljin jatkojohdon ja irroitin sen seinästä. Jatkojohto menee ser-keräykseen.
Valaisimen pistoke kastui ja myös laturin pistoke ja usb-liitin kastuivat. Voiko näitä laitteita enää käyttää kuivumisen jälkeen? Laitteet kun olivat päällä, kun ne kastuivat.
Kerran myös sauvasekoittimeni pistoke upposi veteen. Ilmeisesti pistokkeet ovat kuitenkin vesitiiviitä?
Mutta entä jos pistoke kastuu sen ollessa jatkojohdossa ja laitteen ollessa päällä? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Sähkölaitteiden pistotulppia ei ole tarkoitettu käytettäväksi vedessä, eikä niiden vesitiiviyttä ole testattu. Kuitenkin, jos pistotulppa on muovista valettu kuten nämä pienten laitteiden ns. europistotulpat, se on käytännössä vesitiivis. Kastunutta tai lyhyen aikaa vedessä ollutta pistotulppaa voi käyttää sen jälkeen, kun se on kunnolla kuivunut. Kastunut puhelimen laturi on hankalampi. Koko laturi ei ole vesitiivis ja USB-portista voi päästä sisään vettä, joka heikentää eristyksiä. Jos laturi on kastunut siten, että vettä on todennäköisesti päässyt laturin sisään, sen käyttö kannattaa lopettaa.