S.J. kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
TDK-Lamdan virtalähteeseen (LS200-7) kytketään sähkölaitteen liitäntäjohto ruuviliitoksin AC (L) ja AC (N). Eli liitäntäjohdon ruskea ruuvataan siis AC (L):ään ja sininen AC (N): ään.
Kysymykset:
Töpseli on kuitenkin mahdollista työntää pistorasiaan kumminpäin vain. Onko töpseleissä tai virtalähteessä itsessään otettu huomioon tämä, että AC (L) ja AC (N) tulevat vaihtumaan, vai tarvitaanko joku välikappale?
Mikä on tavallisen kodin 10 A sulakkeen käynnistysvirransieto, kun ajatellaan sähkölaitteiden käynnistysvirtoja?
Tarvitsen 2 kappaletta TDK-Lamdan virtalähdettä, joilla on ilmoitettu datasivuilla inrush current cold start 60 A eli yhteensä käynnistysvirtapiikki olisi 120 A. Polttaako tämä sulakkeen?
Haluaisin varmistaa vielä onko tavallinen olohuoneen seinästä saatava sähkö 1-vaihe vai 3-vaihe sähköä?
Kiitoksia vastauksista
S.J.
Kysymyksen hakusanat:

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Kyseessä on ilmeisesti harrastukseen liittyvä sähkölaitteiden rakentaminen, johon tarvitaan teholähteitä.

Tällaisessa teholähteessä sähkövirta muutetaan vaihovirrasta tasavirraksi. Vaihe- ja nolljohtimen liitäntäpaikat on merkitty tunnuksilla N ja L lähinnä sitä varten, että kiinteässä asennuksessa liitännät tehdään oikein. Käytännön merkitystä ei kuitenkaan ole kumpaan liittimeen nolla- ja vaihejohtimet liitetään. Pistotulpan asennolla ei ole käytännön merkitystä.
Normaalit kodin pistorasiat ovat yksivaiheisia ja ne on suojattu 10 A sulakkeella tai johdonsuojakatkaisijalla. Jotkin pistorasiat, joihin on tarkoitus liittää isompi laite voivat olla suojattu 16 A suojalaitteella.

Normaalille sulakkeelle ilmoitetaan sen kestämä virta 0,1 sekunnin ajan ja 10 A sulakkeella se vaihtelee välillä 58 – 110 A. Uudemmissa asennuksissa käytetään johdonsuojakakatkaisijoita, jotka normaaleissa kotitalousasennuksissa ovat B- tai C-tyyppiä. B-tyypin johdonsuojakatkaisijalle ilmoitetaan myös 0,1 sekunnin toimintaika ja se 5 kertaa mitoitusvirta eli 10 A laitteella 5 x mitoitusvirta ja C-tyypin katkaisijalla 10 x mitoitusvirta eli 10 A katkaisijalla arvot ovat 50 A ja 100 A. Yleensä pistosasioiden suojaamiseen käytetään C-tyypin katkaisijaa.

Kytkentäsysäysvirta (inrusch current) on lyhyempi kuin 0,1 s ja kestää vain muutaman vaihtovirran jakson 0,02 sekuntia. Luultavasti sulake tai katkaisija kestää kytkentäsysäysvirran. Varmuuden asiaan saa vain kokeilemalla.