Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetSähköjohdot suoraan lampussa kiinteästi olevaan sokeripalaan
Lampisti kysyi 4 vuotta sitten
Vanhoissa taloissa tulee katosta irralliset johdot päättyen sokeripalaan. Kun asentaa katon pintaan kiinnitettävän lampun (plafondi tai jotkut kohdevalot) missä on kiinteä ”sokeripala” joutuu johdossa olevan sokeripalan irroittamaan ja kiinnittämään johdot suoraan lampun sokeripalaan. Tämä lähentelee jo ns. kiinteän asennuksen työtä, mutta toisaalta kyseessä on kuitenkin sisustusvalaisimen asennus jonka saa osaava tehdä itsekin. Meneekö tulkintani metsään?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Sähköturvallisuuslain 56 § mukaan maallikolle sallittuja sähkötöitä ovat mm.

  • enintään 250 voltin nimellisjännitteisten asennusrasioiden peitekansien irrotus ja kiinnitys, yksivaiheisten pistotulppien, liitosjohtojen, jatkojohtojen ja sisustusvalaisimien asennus-, korjaus- ja huoltotyöt sekä näihin rinnastettavat työt;

Maallikolla tarkoitetaan henkilöä, joka ei ole sähköalan ammattihenkilö eikä opastettu henkilö, jonka sähköalan ammattihenkilö on opastanut tiettyyn työhön. Maallikkoakin koskee kuitenkin lain 54 § mukainen yleinen vaatimus siitä, että työtä tekevän henkilön tulee olla tehtävään ja sen sähköturvallisuutta koskeviin vaatimuksiin perehtynyt tai opastettu. Perehtyminen voidaan saavuttaa esim. siten, että vanhemmat opastavat lapsiaan tällaisissa töissä tai voi tutustua Tukesin ja STEKin sivuilla oleviin ohjeisiin.
Maallikkotöissä on periaatteena, että kiinteään asennukseen ei saa puuttua ja sen takia sallitaankin vain peitelevyjen irrottaminen esim. maalausta ja tapetointia varten. Valaisimen liittäminen valaisinliittimeen ns. sokeripalaan on sallittua ja valaisinliittimen tilalle asentaa valaisinliitinpistorasia. Tähän rinnastettava työnä voidaan pitää sitä, että valaisinliitin poistetaan ja johdonpäät liitetään valaisimen vastaavaan liittimeen.