Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSähköjohdon poikki palaminen
Heidi Åkerla kysyi 2 vuotta sitten
Onko merkki jostain yleisemmästä sähköviasta kun imurin johto näyttää palaneen poikki pistokkeen juuresta? Lähellä oleva wc:n allaskaapin valaisin on myös alkanut silloin tällöin paukkua sitä sytytettäessä tai sammmutettaessa. Olemme ajatelleet sen johtuva siitä, että valaisin on 40 vuotta vanha (eikä lampun ja sytyttimen vaihto ole auttanut), mutta voiko vika ollakin samanikäisissä sähköissä.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Imurin johto ei luultavasti ole palanut suoraan poikki, vaan se on vahingoittunut aluksi mekaanisesti, kun johtoa on vedetty ulos imurin sisällä olevalta kelalta. Myöhemmin se on voinut myös kuumentua sen takia, että osa sähköä johtavaista ohuista kuparilangoista on katkennut. Johtoa pitäisi aina vetää kaapelista, eikä pistotulpasta. Imurin kohdalla tämä on kuitenkin hankalaa, koska johdon ollessa kelalla imurin sisällä sitä pystyy vetämään ulospäin vain pitotulpasta. Sen jälkeen kun pistotulppa on vedetty ulos imurista, pitäisi vetokohta siirtää kaapeliin.

Periaatteessa rikkoutuneen imurin pistotulpan voi vaihtaa luokan I laitteen maadoituskoskettimilla varustetuksi pistotulpaksi, jossa suojamaadoitusliitin jätetään tyhjäksi. Silloin voi olla kuitenkin vaikeuksia sen takia, että pistotulppa on suurempi kuin alkuperäinen.

Valaisimen äänet johtuvat valaisimen virranrajoittimesta (kuristimesta), joka voi aiheuttaa valaisimen rungon värähdyksen virran kytkeytymisestä päälle tai pois. Äänen poistamista voi yrittää vaihtamalla valaisimeen perinteisten loistelampun tilalle korvaavan ledilampun, joka ei aiheuta isoa kytkentävirtapiikkiä. Toisaalta 40 vuotta vanha valaisin alkaa olla jo käyttöikänsä päässä ja kannattaa harkita koko valaisimen vaihtamista.