Laemna kysyi 2 kuukautta sitten
Talossamme sattui hetki sitten mittava vesivahinko. Taloomme pääsi useita kuutioita vettä ja vesi levisi useaan huoneeseen. Havaitsimme tilanteen nopeasti ja ehdimme ottaa talosta sähköt pois pääkytkimestä. Minua on kuitenkin jälkikäteen mietityttänyt, että mikäli tilanne olisi havaittu vasta paljon myöhemmin, eli olisimme nukkuneet kyseisenä aamuna pitkään, olisiko vesi ja sähköjohdot aiheuttaneet meille sähköiskun, kun olisimme laskeneet jalat vesilammikkoon? Lattian rajassa oli kännykän latureita pistokkeessa kiinni johtojen pään ollen lattialla. Lisäksi kaikki jatkojohdot, telkkarin ym. kodinkoneiden johdot kastuivat vaikkeivat täysin veteen peittyneetkään. 
Lähinnä olen pohtinut, että kuinka helposti ja kuinka vakavan sähköiskuvaaran edellämainitut kodinkoneiden johdot/laturit aiheuttavat kastuessaan? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 kuukausi sitten
Pelkästään vesi ei aiheuta sähköiskuvaaraa, eikä tallaisessa tilanteessa sähköiskua saa vain veteen astumalla. Vesi on varsin hyvä eriste, ja puhdas vesi johtaa huonosti sähköä. Sähköiskun vaara on silloin, kun koskettaa sähkölaitteen jännitteistä osaa ja samaan aikaan jotain maahan johtavaa osaa. Ihmisen iho johtaa sähköä märkänä paremmin kuin kuivana ja se suurentaa sähköiskun vaikutusta silloin, kun kosketetaan sähkölaitetta ja maahan johtavaa, vaikka vesijohtoputkea tai johtavaa lattiaa osaa samaan aikaan. Märkänä kannattaakin olla normaalia varovaisempi sähkölaitteiden kanssa.