Jaana tietoinen kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
Miltä sähköisku tuntuu jos sen saa kodin sähkölaitteesta tai pistorasiasta? Tuntuuko samalta kuin staattinen sähköisku? Huomaako jos sellaisen saa? Aihe kiinnostaa minua :)

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Hei,
kodin sähköverkon vaihtojännitteestä (230 V / 50 Hz) saatava sähköisku tuntuu aivan erilaiselta kuin staattinen sähköisku. Staattisessa sähköiskussa tuntuu vain pieni räpsähdys, joka lienee kaikille tuttu ilmiö.

Vaihtojännitteestä saadun sähköiskun kokemukset ja kuvailut ovat aina jossain määrin subjektiivisia, mutta olen nuorempana sellaisen saanut ja se tuntui kuin olisi painettu tulikuumalla ääniraudalla (joka värähtelee 50 Hz taajuudella) ihoon. Tämän erottaa kyllä hankaussähkön kertaräpsäyksestä.

Tällaisen sähköiskun jälkeen on suositeltavaa käydä aina lääkärissä. Lääkäriseura Duodecimin artikkelissa on hyvin kuvattu sähköiskun vaaroja ja sähkötapaturman hoitoa:
https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00334

Sähköiskun aiheuttamiin tuntemuksiin ja vaurioiden laatuun vaikuttaa ennen kaikkea virran suuruus ja iskun kesto. Oma sähköiskuni kesti alle sekunnin ja virta oli korkeintaan muutamia kymmeniä milliampeereja. Selvisin paikallisella palovammalla virran sisään- ja ulosmenokohdissa.

Joidenkin sähkölaitteiden rungosta saattaa normaalin toiminnan aikana kulkea pieni sähkövirta kehon läpi. Tällaisen virran suuruus on yleensä milliampeerin kymmenesosia ja se tuntuu pienenä väreilynä iholla. Tavallisin esimerkki tällaisesta vuotovirrasta on metallirunkoinen kannettava tietokone, joka on liitetty maadoittamattomaan pistorasiaan. Tällöin laitteen teholähteen suodatuskondensaattorien kautta kulkee pieni virta laitteen runkoon ja käyttäjän käsien kautta maahan. Korostan, että tämä virta on erittäin pieni ja sitä hädin tuskin edes huomaa. Jos ilmiö on vähänkin voimakkaampi, sähkölaite tulee toimittaa huoltoon. Varsinaista ”sähköiskua” ei ehjästä sähkölaitteesta oikein käytettynä saa.