Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetSähköhammasharjan lataus?
taina kysyi 2 vuotta sitten

Sähköhammasharjoissa on monesti nykyään litium-ioniakku, jolloin ei kai periaatteessa ole tarvis tyhjentää akkua ennen jokaista latauskertaa. Ilmeisesti suositus perustuu siihen, että akku ei kestä loputtomiin, vaan sillä on rajallinen määrä latauskertoja.Kuulin tuttavaltani, että akun kestoiän kannalta on parasta, jos akun varaus on jatkuvasti noin 20–90 % – Wikipediassa taas sanotaan, että Li-ion-akut kannattaa säilyttää varattuna, ja että niiden suositeltavin varaustaso on 70-90 %. https://fi.wikipedia.org/wiki/AkkuMillainen” rel=”nofollow”>https://fi.wikipedia.org/wiki/Akku />
Millainen linja sähköhammasharjan Li-ion-akkujen kanssa olisi järkevin?

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 2 vuotta sitten
– Litiumakku vanhenee sekä ajan saatossa että lataus-purkusyklien seurauksena.
– Purkaminen aivan tyhjäksi ja lataaminen aivan täyteen kuluttaa akkua eniten.
– Pahinta on säilyttää akkua pitkään aivan tyhjänä (menee pilalle kokonaan) tai aivan täytenä (kapasiteetti heikkenee nopeammin).
– Hammasharjan tyyppisessä tuotteessa käyttäjän ei kannata stressata akun käytöstä ja säilyttämisestä, koska tuotteessa ei ole suurta pääomaa kiinni.
Tarkka vastaus siitä, mikä on paras purkuväli ja optimi varaustila säilytykselle, riippuu käytetystä akkukemiasta/kennomallista jota tavallisella kuluttajalla ei ole mahdollisuus saada helposti selville. Jos hammasharjassa on akun varaustilan näyttö, niin harjaa voi toki yrittää käyttää niin että pitää sen varaustilan koko ajan suunnilleen puolillaan. Joissain kuluttajaelektroniikkalaitteissa on toiminto, jolla saa akun ladattua vain puolilleen, jolloin se rasittuu vähemmän verrattuna siihen, että sitä pidetään aivan täyteen ladattuna koko ajan.
Nykyisissä sähköhammasharjoissa käytetään nikkelimetallihydridiakkuja ja litiumioniakkuja. Jälkimmäisistä on syytä todeta, että kun puhutaan litiumioniakuista tai lyhyemmin litiumakuista, kyseessä on akkuperhe, ei yksittäinen teknologia. Se mikä pätee NMC-akulle ei välttämättä päde NCA-akulle ja niin päin poispäin. Kuluttajan on vaikea akkutyyppiä selvittää.
Litiumioniakkujen kapasiteetti heikkenee sekä lataus-purkusyklien että ajan saatossa. Vaikka sähköhammasharjaa (tai sähköautoa) käyttäisi hyvin vähän, on sen akun kapasiteetti joka tapauksessa heikentynyt merkittävästi noin 10-15 vuoden kuluttua. Tähän ikääntymisnopeuteen vaikuttaa kennon laatu (mm. sähköautoihin laitetaan laadukkaampia kennoja kuin kännyköihin tai sähköhammasharjoihin) sekä säilytyslämpötila. Huoneenlämmössä akut säilyvät hyvin, mutta ikääntyminen nopeutuu jos akkua säilytetään 30-40 asteessa. Tämän takia kuumissa maissa sähköautojen akut ovat nopeammin vaihtokunnossa.
Kalenteri-ikääntymisen lisäksi litiumioniakkuja kuluttaa niiden käyttö eli lataus-purkaussyklit. Halvat litiumakkukennot kestävät tyypillisesti alle tuhat täyttä lataus-purkusykliä, eli sitä, kun kenno ladataan aivan täyteen ja puretaan tyhjäksi. Jos akkua purkaa vain vähän, se kestää moninkertaisen määrän lataus-purkusyklejä. Eli tuttavasi on oikeassa: jos akun käyttöiän haluaa maksimoida, sitä ei kannata purkaa ihan tyhjäksi eikä ladata ihan täyteen.