Kysy sähköstäKategoria: MuutSähköauton tilapäislatauslaite SUKO pistokkeella 8A
Jari K. kysyi 4 kuukautta sitten
Hei,
Olisin tiedustellut sähköauton tilapäislatauslaitteen käyttämisestä. Kysymys lienee Amppeerien \”riittävyydestä\” sulaketaulussamme (3×25A). Esim. liedelle on sulaketaulussa 3x16A. Onko oikein ajatella jos liettä ei käytä ovat sille varatut Amppeerit käytettävissä muualla. Esim. 3x16A=48A olisi \”vapaana\”. Näin ollen viitatun tilapäislatauslaitetteen (8A) voisi huoletta kytkeä ulkopistokkeeseen lieden ollessa käyttämättä. Ulkopistoke ja liesi ovat samassa sulaketaulussa.

Etukäteen kiitos vastauksestanne.

T. Jari Koistinen 
 

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 4 kuukautta sitten
Olet aivan oikeilla jäljillä: kutakin taloa syöttävää vaihetta (pääsulaketta) voi kuormittaa 25 A virralla. Sähköasennukset on suunniteltu niin, että normaalikäytössä kutakin niistä kuormitetaan alle 25 A virralla. Talossa voi olla muitakin merkittäviä kuormia kuin liesi, esimerkiksi sähkölämmitteisessä talossa lämmittimet ja lämminvesivaraaja ja sähkösaunallisessa talossa sähkökiuas.
Liesikään ei ota päällä ollessaan koko ajan 3 x 16 A virtaa (eli kuormita kutakin vaihetta 16 A virralla), vaan esimerkiksi pelkästään yhden ison levyn päällä ollessa yhtä vaihetta kuormitetaan vajaan 10 A:n virralla. Nyt jos samassa vaiheessa olisi vielä vedenkeitin, kahvinkeitin ja vaikkapa vielä pölynimuri päällä, kyseisen vaiheen pääsulake palaa. Tällainen tilanne on epätodennäköinen: kolmea viimeksi mainittua laitetta käytetään vain lyhyt aika kerrallaan ja kuormitus jakautuu yleensä eri vaiheille. Sähköauton lataus taas kestää useita tunteja.
Tarkan arvion antaminen vaatisi tiedon siitä, mitä sähköisiä kuormia talossa on ja miten ne on jaettu eri vaiheille, mutta kokemusten perusteella 8 A sukopistorasiaan kytkettävä (yksivaiheinen) aiheuttaa aniharvassa kohteessa pääsulakkeen (25 A) palamisen jos pääsulakkeiden kanssa ei ole aikaisemmin ollut ongelmia. Etenkin jos auton lataa yöllä, kun muu kuormitus kiinteistössä on pientä. 
Asiaan kannattaa toki varautua ostamalla valmiiksi 25 A sulakkeita paketillinen valmiiksi – tämä on järkevää varautumista ilman sähköautoakin. 8 A latausvirta on pieni ja sen ei pitäisi aiheuttaa ongelmia, mutta jos talon sähköasennukset ovat vanhoja ja ulkopistorasia kiinni puuseinässä, pistorasian ja sitä syöttävän asennuksen kunto on järkevää tarkastuttaa sähköalan ammattilaisella (ja saman tien vaikka vaihtaa pistorasia uuteen – sähköasentajan laskusta suurin osa tulee pelkästä paikalle tulemisesta ja pistorasian vaihto on nopea työ). Jotkut vakuutusyhtiöt vaativat pistorasian tarkastuttamista vakuutusehdoissaan. Lisää turvallisesta lataamisesta voi lukea sähköalan standardointijärjestö SESKOn lataussuosituksesta:
http://sesko.fi/lataussuositus