Kysy sähköstäKategoria: MuutSähköauton lataus. Paloturvallisuus riski ?
RV kysyi 1 kuukausi sitten
Voiko talon yhtiö evätä lataus pisteen hankinnan perustelemalla sen \”merkittävä paloturvallisuus riski\”? Eli onko sähköauton lataaminen autotallissa, jonka päällä asuntoja merkittävä paloturvallisuus riski?

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 4 viikkoa sitten
Sähköauton latauspiste ei ole merkittävä (tai muista sähkölaitteista merkittävästi poikkeava) paloturvallisuusriski, kunhan latauspiste ja asennustyö on määräystenmukainen ja asennuksen suorittaa Tukesin urakoitsijarekisteriin kuuluva urakoitsija. Aiheesta kyllä liikkuu paljon väärää tietoa. Suomessa palaa vuosittain toistatuhatta henkilöautoa, sähköautot vain uutena tekniikkana huolestuttavat helposti. Latauspisteistä ei ole Suomessa syttynyt vielä yhtään tulipaloa, kuten ei autonlämmityspistorasioistakaan (tapauksissa jossa auto on palanut lämmitysjohdon päähän, vika on ollut auton päässä).
 
Juridiseen puoleen (voiko taloyhtiö kieltää) STEKin kysy ja vastaa -palstalla ei oteta kantaa: tähän vaikuttaa moni asia, kuten autotallin hallintasuhde. Asia kannattaa yrittää sopia taloyhtiön kanssa ja konsultoida tarvittaessa Kiinteistöliiton juristeja (tai palkata oma juristi), moni asia on lainsäädännössä ympäripyöreää, esimerkiksi eräässä tapauksessa ilmalämpöpumpun asentamiseenkin piti hakea ratkaisu korkeimmasta oikeudesta asti.