Kysy sähköstäKategoria: Sähköinen liikenneSähköauton lämmitys/lataus
TJ kysyi 1 vuosi sitten
Hei,
Onko sähköauton lämmittäminen/lataaminen luvallista taloyhtiön piharasiasta, jossa on 2 tunnin kellokytkin. Lämmitys/lataus tapahtuu auton mukana tulevalla latausjohdolla, jonka latausvirta on rajoitettu 8 ampeeriin. Varsinainen lataus olisi tarkoitus tehdä julkisella latausasemalla, kun auton saisi ensin lämpimäksi ajoa varten.
Kiitos vastauksesta etukäteen.

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Sähköteknistä estettä kuvailemaasi lataukseen ei yleensä ole. Tolpat on tarkoitettu lämmityskäyttöön, ja lataamiseen pitää olla taloyhtiön lupa. Haasteet ovat yleensä psykologisia ja juridisia:

  • Vaikka kuluttaisit saman määrän sähköä kuin mitä kahden tunnin moottorin- ja sisätilalämmitys vie, naapurisovun voi vaarantaa ajatus siitä, että ”ajat taloyhtiön piikkiin”, tapahtuipa näin tosiasiassa tai ei.
    • Ja kääntäen: jos ei saa laittaa autoa johdon päähän ja maksat kuitenkin saman vastikkeen tolppapaikasta kuin muutkin, epäreiluuus tulee toisin päin.
  • Jos taloyhtiö sallii lataamisen yhdelle, se pitää sallia yhdenvertaisuusperiaatteen nojalla muillekin. Jossain vaiheessa tulee se sähkötekninenkin raja vastaan ja lämmitystolppia syöttävää johtoa suojaava tai taloyhtiön käyttöpaikan keskuksen sulake laukeaa ja sitten pitää ruveta katselemaan varsinaisen latausjärjestelmän toteuttamista.

Yleensä vaivattomin tapa ratkaista tilanne on vaihtaa (sähköautoilijan kustannuksella) lämmitystolpan pää sellaiseksi, jossa on energiamittari, ja maksat lataamisen taloyhtiölle kulutuksen mukaan. Tämän ratkaisun oikeastaan ainoa huono puoli on, että sitten kun taloyhtiöön joskus toteutetaan laajempi sähköautojen latausjärjestelmä kuormanhallintajärjestelmineen, tällainen tavallinen tolppa ei sen kanssa juttele, eli se jää sinulle hyllynkoristeeksi.