Kysy sähköstäKategoria: Sähköinen liikenneSähköauton akun käyttöikä?
Titta kysyi 5 vuotta sitten

Kannettavan tietokoneeni akku oli vaihtokunnossa kolmen vuoden jälkeen. Käykö sähköautolle samalla tavalla?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 5 vuotta sitten

Litiumakun varauskyky todella heikkenee ajan ja lataus-purkusyklien kertymisen myötä. Karkeasti voidaan arvioida, että yksi akku kestää noin 10-15 vuoden ja 200-300 tuhannen kilometrin käytön, ennen kuin akun varauskyky ja siten auton toimintasäde on pudonnut 70 %:iin uudesta.

Ikääntymisen ja käytön yhteisvaikutusta on akun kapasiteetin hiipumiseen vaikea arvioida etukäteen.

Liikenteessä on esimerkiksi taksikäytössä olleita Tesloja, joiden toimintasäde ei ole hiipunut merkittävästi 300000-500000 kilometrin ajon jälkeen, kun kilometrit ovat kertyneet muutaman vuoden sisällä.

Kuumuus ja täydet lataus-purkusyklit (akku ladataan aivan täyteen ja puretaan aivan tyhjäksi) ovat pahinta myrkkyä akun eliniälle. Normaalikäytössä sähköauton akkua ei pureta tyhjäksi joka päivä, mikä pidentää akun elinikää.

Vastaavasti suunnitteluvirheellä ja sopivilla ympäristöolosuhteilla voidaan pilata akku nopeamminkin. Esimerkiksi ensimmäisen sukupolven Nissan Leafeissa ei ollut akuston jäähdytystä lainkaan, jolloin akkujen kapasiteetti heikkeni nopeasti lämpimässä käyttöympäristössä.

Suomen viileä ympäristö vastaavasti pidentää akkujen elinikää, vaikka pakkanen puraiseekin auton toimintasädettä talvella tilapäisesti.
Pitää myös muistaa, että akkutekniikka kehittyy jatkuvasti. Esimerkiksi Samsungin uusille akkukennoille luvataan tuhansien täysien lataus-purkusyklien kestoikää ennen kuin kapasiteetti on pudonnut 80 %:iin alkuperäisestä. Tämänkin jälkeen auto on tietenkin käyttökelpoinen, vaikka toimintasäde on lyhentynyt.

Kaikilla sähköautovalmistajilla on yleensä kattava takuu vähintään akun rikkoutumiselle, joillain jopa kapasiteetin heikkenemiselle.

Lisälukemista: