Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetSaako sähkönkäyttäjä asentaa valaisinpistorasian?
Hannu Huhtanen kysyi 2 vuotta sitten
70-luvulla rakennetun kerrostaloasunnon katossa on valaisinpaikka jossa on kaikki johdot esillä ilman kantta tai koukkua. Johdoista kaksi (harmaa ja ruskea) roikkuvat vapaana. Saako tavallinen sähkönkäyttäjä (”maallikko”) kiinnittää tähän valaisinpistorasian (esim. https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/s%C3%A4hk%C3%B6–valaistus-ja-turvallisuus/sahkotarvikkeet/valaisinpistorasiat-ja-valaisinpistotulpat/valaisinpistorasia-abb-akk2p-2-nap-0-lk) vai tarvitaanko tähän sähkömiestä? Esim sähköala.fi:n (http://www.sahkoala.fi/koti/sahkoturvallisuus/fi_FI/omat_sahkotyot/) mukaan tämä olisi sallittua, mutta osa tutuistani sanoo, että hommaan tarvitsee sähkömiehen.

Mikäli pistorasian asentaminen ei ole sallittua saako maallikko edes kiinnittää ripustuskannen jossa siis on vain läpireikä johdoille? (esim: https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/valaisinpistorasiat-ja-valaisinpistotulpat/rasiakansi-opal-rrk-1-ripustuskansi-d70-78mm-ip20)

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Asiassa hämää se, että on olemassa kahta eri tuotetta, jotka kuulostavat äkkiseltään samalta: kattoon kiinteästi asennettava pistorasia on valaisinpistorasia (on kiinteä asennus ja vaatii tekijäkseen sähköalan ammattihenkilön) ja sitten on olemassa valaisinliitinpistorasia, joka tulee siihen johtojen päähän roikkumaan ja sen saa asentaa maallikko. Tuossa sähköala.fi:n ohjeessa puhutaan juurikin valaisinliitinpistorasiasta.

Voit asentaa itse tuon ripustuskannen, viedä johdot siitä läpi ja kytkeä johtojen päähän valaisinliitinpistorasian, siihen löytyy ohjeet STEKin sivuilta:

https://stek.fi/sahkoturvallisuus/sallitut-sahkotyot/valaisinliitinpistorasian-asentaminen/