Kysy sähköstäKategoria: MuutRuuvimeisselin kahva
Kiinnostunut kysyi 1 vuosi sitten
Suojaako ruuvimeisselin muovinen kahva sähköiskulta (230 V)? Onko ruuvimeisseleissä olemassa paremmin ja huonommin suojaavia kahvamateriaaleja? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Ruuvimeisselien kahvat ovat yleensä muovia ja eristävät sähköä. Normaaleja ruuvimeisseleitä ei ole kuitenkaan testattu eristävyyden suhteen, koska niillä ei ole tarkoitus koskettaa jännitteisiä osia, ja käsi voi lipsahtaa kahvasta eristämättömään meisselin metalliosaan.

Markkinoilla on erityisiä jännitetyömeisseleitä, joissa meisselin metalliosa on suojattu kärkeä lukuun ottamatta. Nämä ovat yleensä väriltään punaisia tai puna-keltaisia ja niissä on merkki, jossa on kaksi kolmiota päällekkäin ja teksti 1000 V. Usein näissä on myös merkintä VDE tai IEC 60900. Nämä työkalut on testattu eristävyyden mukaan, ja ne on tarkoitettu sähköalan ammattilaisille ns. jännitetyötä varten. Jännitetöitä tehdään tarkkojen sääntöjen mukaan kytkemättä asennusta jännitteettömäksi. Työhön vaaditaan normaalin sähköalan koulutuksen lisäksi erityinen jännitetyökoulutus ja työssä käytetään jännitetyökaluja ja suojavaatetusta ja henkilökohtaisia suojaimia.

Normaalin sähkönkäyttäjän tekemät työt esim. valaisimen liittäminen pitää tehdä aina jännite pois kytkettynä. Jännitetyöhön tarkoitetun ruuvimeisselin käyttö ei tee mahdolliseksi jännite päällä tehtävää työtä. Silti voi tällaisia töitä varten hankkia sopivan jännitetyöruuvimeisselin, joita on yleisesti myynnissä rautakaupoissa ks. esim. https://www.k-rauta.fi/tuote/ruuvitaltta-ironside-vde-1000v-sl-4x100mm/3394661200877 Se tuo lisäturvaa vahingossa tapahtuvien kosketusten varalta.