Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetPyöreä maadoittamaton pistotulppa
Selkeä vastaus kysyi 1 vuosi sitten
Jos vanhassa pöytävalaisimessa on pyöreä maadoittamaton pistotulppa niin kai sen saa itse vaihtaa litteään maadoittamattomaan pistotulppaan, jotta valaisimen saa käyttöön?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Vanha valaisin, jossa on pyöreä pistotulppa, on tarkoitettu käytettäväksi vain asennuksissa, joissa on ns. vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ Tällaisissa tiloissa on ilman suojakosketinta olevat pistorasiat, joihin tällainen vanha pistotulppa sopii. Turvallisuuden kannalta olennainen asia on myös lattioiden eristävyys ja se, että tilassa ei ole maahan johtavia osia tai maadoitettuja sähkölaitteita.

Vanhassa valaisimessa on vain käytön kannalta tarpeellinen peruseristys, ja jos se rikkoutuu valaisimen kuoressa voi olla vaarallinen jännite. Se ei kuitenkaan aiheuta vaaraa, jos samanaikaisesti ei ole yhteyttä maahan, kuten tilanne on vaarattomissa käyttöolosuhteissa. Jos tilassa on maadoituskoskettimilla varustetut pistorasiat ja maadoitukseen liitettyjä sähkölaitteita, sellaisen koskettaminen yhtä aikaa vanhan viallisen valaisimen kanssa aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun. Uusissa laitteissa, joissa on litteä pistotulppa, on käytön kannalta tarpeellisen peruseristyksen lisäksi lisäeristys, joka suojaa silloin, kun peruseristys pettää.

Vanhaan valaisimeen ei saa vaihtaa pistotulppaa tai viilata nykyistä pistotulppaa sellaiseksi, joka sopii uusiin pistorasioihin. Jos kyseessä on erityisen arvokas valaisin, sen voi liittää maadoituskoskettimilla varustettuun pistorasiaan suojaerotusmuuntajan välityksellä. Suojaerotusmuuntajia myyvät sähköasennusalan liikkeet ja verkkokaupat.