Pistoke kysyi 2 vuotta sitten
Kuinka herkästi pistokkeen liittimet löystyvät käytössä ja voiko löysä liitos aiheuttaa sähköiskun käyttäjälle? Pistokkeessa maadoitus mutta ei vikavirtasuojausta

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Pistotulpan liittimet, joiden avulla pistotulppa liitetään johtoon pysyvät yleensä hyvin paikallaan. Suuressa osassa tehdasvalmisteisia sähkölaitteita on valettu pistotulppa, ja sen sisällä puristetut liitokset, jolloin liitokset pysyvät kireinä. Jos pistotulppaa kuormitetaan liikaa, se voi näkyä pistotulpan tai pistorasian muoviosien osittaisena sulamisena. Tällaisesta sulaneesta pistotulpasta voi saada sähköiskun. Jos pistorasia ja pistotulppa ovat ehjiä, sähköiskun vaaraa ei ole.

Pistotulpan kosketintapin ja pistorasian kosketinholkin välinen liitos kestää myös yleensä hyvin normaalia käyttöä. Liitos voi kulua, jos pistotulppa laitetaan pistorasiaan hyvin usein esim. monta kertaa päivässä tai käytetään pitkään isotehoista laitetta ottamatta pistotulppaa pois pistorasiasta. Tällöin muoviosat voivat sulaa. Sen takia suuritehoisten laitteiden kuten esim. pesukoneen pistotulppa kannattaa ottaa muutaman kerran vuodessa pois pistorasiasta ja tarkistaa pistotulpan kunto.