Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetpihavalaisimen johdon pituus
liianlyhyt kysyi 2 vuotta sitten
Hei! Onko mitenkään määritelty pihavalaisimen johdon pituutta jollain määräyksellä tai muulla vai saako Suomessa myydä millaisia valaisimia vaan? Jos pihalla oleva pistorasia pitää asentaa korkeuteen 1,7m ja ostamani maapiikillä varustettu valaisimen johdon pituus on alle 90cm( vaikka paketissa johdonpituudeksi merkitty 1m) ja ei suositella että ulkona käyttää jatkojohtoa,niin miten kyseistä valaisinta voi edes käyttää? Ohjeissa sanotaan että jos joutuu käyttämään jatkojohtoa, on suositeltavampaa asennuttaa pistorasia. Tässä tapauksessa rasia pitäisi asennuttaa lähes maanpinnan tasoon, jotta valaisimen käyttö onnistuisi maapiikillä. Vai onko valaisemessa liian lyhyt johto?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Siirrettävän pihavalaisimen liitäntäjohdon pituutta ei ole määritelty. Alle 1 m pituus on moneen käyttöön lyhyt, mutta joihinkin käyttöihin se voi olla sopiva.

Suomessa on aikanaan, noin 30 vuotta sitten, ollut vaatimus, että ulkona oleva pistorasia pitää asentaa vähintään 1,7 m korkeuteen. Tämä vaatimus johtui siitä, että pyrittiin suojelemaan lapsia, etteivät he pääse käsiksi pistorasiaan ja työnnä sinne esimerkiksi naulaa. Nykyään sallitaan pistorasian asentaminen alemmas ulkotiloissakin, jos pistorasiassa on sulkulaitteet, joilla estetään esim. yksittäisen naulan sisäänpääsy, mutta pistotulppa avaa sulkulaitteet, kun se työnnetään samaan aikaan pistorasian molempiin aukkoihin. Toinen vaihtoehto on käyttää lukittavaa esim. autolämmityspistorasiakotelon tyyppistä pistorasiaa.

Uuden kiinteän asennuksen pistorasian käyttö on tietenkin hankalaa ja kallista. Vaihtoehtoisesti voi käyttää jatkojohtoa, joka asennetaan siten, että pistorasia sijoitetaan sopivalla tavalla maanpinnan yläpuolelle ja jos alueella liikkuu alle kouluikäisiä lapsia, pistotulppa ja pistorasia liitetään toisiinsa siten, etteivät lapset saa niitä irti.