Pirjo Leinonen kysyi 4 vuotta sitten
Hei! Toin työhuoneelleni jalkalampun, joka on toiminut kotona moitteettomasti. Valaisin on metallivartinen, ja alle vuosi sitten ostettu. Työhuoneeni on vanhassa kerrostalossa. Laitatin kesällä tänne sähkömiehellä uusia pistorasioita. Kun valaisin on yhdessä noista uusista pistorasioista, tulee tuo ongelma: Kun kosken lampun varteen, saan ikävän napsun käteen, ja pieni kipinäkin näkyy. Yritin löytää valaisimelle parasta asentoa ja sijaintia, mutta homma kävi tuon asian kanssa vaarallisen tuntuiseksi. Samassa huoneessa toisessa pistorasiassa ongelmaa ei ole. Nämä pistorasiat on laitettu samanaikaisesti. (Ovat kuitenkin eri puolilla huonetta, joten tällä ei voi ratkaista tilannetta.)
Tuo ongelmallinen pistorasia on oman työtuolini vieressä. Kun nousen siitä ja kättelen asiakasta, nykyisin tulee aina sähköisku. Olen ajatellut, että johtuneeko pakkassäästä vai mistä, mutta nyt tuli mieleen, että voiko se liittyä tähän samaan asiaan kuin lampun napsut. (En yleensä käytä tekokuituisia vaatteita; siihen olen nähnyt joskus viitattavan.)
Mitä arvelette: Onko vika valaisimessa vai pistorasiassa? (Vai minussa?) Mitä sen korjaamiseksi voisi tehdä?
Ystävällisin terveisin
PL, Tampere
 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Sähköiskut voivat pahimmassa tapauksessa johtua siitä, että uusi pistorasia on kytketty väärin. Pistorasian suojakoskettimessa voi olla verkkojännite, ja se on todella vaarallinen tilanne. Kannattaa pyytää sähköalan ammattihenkilöä, esim. sähköurakoitsijaa tarkistamaan pistorasian kytkentä.

Jos pistorasian kytkentä on oikein, pienet napsut voivat johtua staattisesta sähköstä, jota esiintyy erityisesti kuivalla pakkassäällä, kun liikutaan eristävillä jalkineilla eristävällä lattialla ja käytetään tekokuituisia vaatteita. Tähän voi yrittää parannusta hankkimalla ns. ESD-suojatut jalkineet. Ne estävät staattisen sähkön kerääntymisen. Voi myös kokeilla ilmankostuttimen käyttöä kuivalla pakkassäällä.