Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetOnko eristejäämällä väliä
Mikko Laaksonen kysyi 4 vuotta sitten
Hei
Vanhan ja pitkän (15 m) jatkojodon uloin eristekerros murtui pistokkeen juuresta, joten päätin vaihtaa pistokkeen. Yllätyksekseni sisemmät eristemateriaalit vaikuttavat enemmän sulatevaletuilta kuin käärityiltä, sillä eristemateriaalia poistaessa johtimiin jää niistä jäämiä. Materiaali tuntuu kumilta, mutta en minä varmaksi tiedä, onko se joustavaa muovia vai kumia.
Suurimmilta osin sen sai pois hinkkaamalla, mutta sitä on kuitenkin silmämääräisestikin nähden jäljellä.
Kysymys: haittaako kuvan kaltainen eristejäämä johdon käyttöä? Onko vaarana, että se palaa, aiheuttaa epäluotettavan kytkennän tai vähentään tehonkestoa?
Kiitos.

Mikko Laaksonen
Kuva eristejäämistä.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Kaapeli on ilmeisesti kumieristeinen ja kumivaippainen. Kuvan perusteella näyttää, että kaapeli on jo vanhentunut liikaa. Voi olla että jatkojohto on käynyt liian kuumana ja silloin kumieristyksen pehmittimet lähtevät liikkeelle ja materiaalit kovettuvat ja johtimet ovat vaikeita kuoria. Jos ulkovaippakin hapertuu rikki, niin voi olettaa että jatkojohto rupeaa olemaan käyttöikänsä lopussa. Kaapelin vaippa ja eristeet voivat murtua, jolloin vaaralliset jännitteiset osat voivat olla kosketeltavissa.

Suositeltavaa on hankkia tilalle uusi kaapeli.