Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetOmakotitalon sähköasennusten kunnossapitotarkastus
VanhaTalo52 kysyi 11 kuukautta sitten
Vuonna 1952 valmistuneeseen omakotitaloon tehtiin otsikon mukainen tarkastus, jonka yhteydessä pöytäkirjaan merkittiin ”Vakava puute joka edellyttää välitöntä korjausta” koska talon pääkeskuksella ei ole vikavirtasuojia. Taloon on rakentamisen jälkeen tehty uusia sähköasennuksia 90-luvulla, maatilatoiminnan loppuessa, tuolloin esim. 35A pääsulake muutettiin 25A. Tuolloin asennukset on urakoitsija tehnyt hyvän asennustavan mukaisesti ja ne on tarkastettu. Tuon jälkeen on vain korjattu asennuksia (rikkoutuneet valokatkaisijat yms).
Onko tosiaan kaikki ennen vikavirtasuojien keksimistä tehdyt asennukset ”korjattava välittömästi?”
 

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 11 kuukautta sitten
Vikavirtasuojat tulivat eräisiin kohteisiin pakolliseksi vasta vuonna 1997, ja sittemmin suojausvaatimuksia on laajennettu koskemaan lähes kaikkia asuinrakennusten pistorasia- ja valaistusasennuksia. Perusperiaate kiinteissä sähköasennuksissa on, että jos asennus on ollut määräystenmukainen silloin kun se on tehty, se on sitä nytkin. Toisin sanoen määräyksiä ei sovelleta taannehtivasti. Tämä opetetaan jo sähköalan perustutkinnossa ja on sähköalan ammattilaisille itsestään selvä asia.
 
Jos siis asennukset on tehty aikanaan silloisten määräysten mukaisesti, ne ovat määräystenmukaisia nytkin, olettaen tietenkin että ne ovat ehjiä ja hyväkuntoisia. Jos pääkeskus on esimerkiksi 1990-luvun alkupuolelta, on täysin normaalia, että siinä ei ole vikavirtasuojia.
 
Omakotitalojen sähköasennuksilla ei ole lakisääteistä määräaikaistarkastusvelvoitetta, mutta vanhoille sähköasennuksille on mielekästä teettää kuntotutkimus ja tarvittaessa teettää sähköremontti. Valitettavasti alalla on myös epärehellisiä toimijoita, jotka – tavallisesti ovelta ovelle myymällä – teettävät ”sähkötarkastuksen”, jossa löytyy tekaistuja puutteita, ja näin saadaan esimerkiksi vanhukselle myytyä tarpeeton ja mahdollisesti ylihinnoiteltu sähköremontti. Muutama viranomaistiedote ja uutinen aiheesta:

 
Tapauksesta kannattaa olla sähköturvallisuusviranomaiseen (Tukes) yhteydessä. Mikäli erehdyttäminen on ollut tahallista, tavoitteena saada myytyä tarpeeton sähköremontti, teko saattaa täyttää rikoksen tunnusmerkit (petoksen yritys).