Nimetön kysyi 1 vuosi sitten
Hei ! Jäi mietityttämään tämmöineen asia kun kun mökillä on vanha tulppasulake taulu josta lähtee 16A tulppasulakkeelta johdot 1 vaiheiselle schneiderin 25A vikavirtasuojalle. Ja vikavirtasuojalta kahdelle ulkopistorasialle. Pisimmälle pistorasialle matkaa noin 10 metriä ja oikosulkuvirta 2.02 ohmia ja 111A. Mikä voisi olla syy niin pienelle oikosulkuvirralla liitokset katsottu muutamaan otteeseen niissä ei vikaa.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Ilmeisesti kyseessä on vanhempi liittymä. Vanhojen sähköturvallisuusmääräysten ns. ensimmäisen nollausehdon mukaan riitti, että pienin yksivaiheinen oikosulkuvirta oli 3,5 kertaa sulakkeen mitoitusvirta eli normaalilla 25 A pääsulakkeella 87,5 A, jolla sulakkeen palaminen kestää muutaman sekunnin. Nykyisin on suosituksena, että liittymän pienin yksivaiheinen oikosulkuvirta olisi vähintään 250 A. Tällä oikosulkuvirta-arvolla myös ryhmäjohtojen sulakkeet toimivat yleensä hyvin nopeasti. Vanhoja asennuksia ei vaadita korjattavaksi, mutta nykyään on käynnissä voimakas verkkojen uudeleen rakentaminen siirryttäessä maakaapelointiin. Tällöin yleensä myös pienimmät oikosulkuvirrat suurenevat, kun verkossa käytetään poikkipinnaltaan suurempia johtimia.

Tällaisissa vanhoissa asennuksissa onkin erittäin suositeltavaa käyttää lisäsuojaukseen vikavirtasuojaa, joka toimii hyvin nopeasti, kun sattuu vika vaihejohtimen ja maan välillä.