Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetOhjeita verkkoliitäntäkojeiden ostajalle?
Mietityttää kysyi 4 vuotta sitten
Suomessa ei ole enää käytössä sähkölaitteiden ennakkotestausta, vaan Tukes testaa pistokoeluonteisesti sähkölaitteita. Viime vuoden testauksissa vain 20 prosenttia testatuista oli saanut ns. puhtaat paperit. Erityisen paljon markkinoilta oli poistettu esimerkiksi led-valaistustuotteita ja erilaisia verkkoliitäntäkojeita.
Millaisiin asioihin esimerkiksi verkkoliitäntäkojeita hankkiessa sitten tulisi kiinnittää huomioita? MIten ostaja voi arvioida verkkoon liitettävän kojeen turvallisuutta?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Sähkölaitteiden vaatimustenmukaisuutta ei voi ulkoapäin nähdä. Kokenut henkilö, kuten Tukesille epäilyttäviä laitteita hankkivat kenttätarkastajat osaavat valita epäilyttäviä laitteita ja sen takia markkinavalvonnassa löytyy paljon vaatimusten vastaisia laitteita. Käytännössä tietenkin valtaosa markkinoilla olevista laitteista on vaatimusten mukaisia.
Jos tavallinen ostaja haluaa hankkia esim. kännykkälaturin tai muun verkkoliitäntäkojeen, kannattaa ensisijaisesti hankkia tunnettu merkkituote esim. kännykkävalmistajan oma laite. Toinen hyvä tuntomerkki turvalliselle tuotteelle on siinä oleva puolueettoman testauslaitoksen antama sertifiointimerkki esim. suomalainen FI-merkki. Muilla pohjoismailla on vastaavat S-, N- ja D-merkit. Jos laitteessa on tällainen merkki, tuote on testattu asianmukaisen laitestandardin mukaan. Pelkkä CE-merkki on vain valmistajan tai maahantuojan oma ilmoitus, että tuote voidaan saattaa markkinoille.