Jännite Jouko kysyi 5 vuotta sitten
Kysyin vastottain metallirunkoisen valaisimen asennuksesta vanhaan kerrostaloon, jossa ei ole keltavihreää maadoitusjohtoa. Sain vastauksen, ettei maadoitus johtoa liitetä sokeripalaan. Tuttu sähkömies sanoi, että lamppu pitää nollata, koska seinän pistorasiat ovat maadoitettu. Minulla on yhdessä lampussa sininen, ruskea ja maadoitusjohto. Toisessa lampussa on vain sininen ja ruskea, mutta lampun rungossa on maadoitusmerkki, johon katon maadoitusjohto tulisi. Miten nollaus noihin onnistuu ja saako maallikko niitä tehdä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 5 vuotta sitten

Tässä on kyse ilmeisesti asennuksesta tilassa, jossa on vanhojen sähköturvallisuusmääräysten mukaisissa vaarattomissa käyttöolosuhteissa (eristävä lattia eikä maahan johtavassa yhteydessä olevia osia, kuten käyttövesiputkistoja) on käytetty suojamaadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita, mutta valopisteille ei ole tuotu suojamaadoitusta. Tässä tilanteessa voidaan noudattaa alkuperäisen asennusajankohdan mukaisia vaatimuksia, eli valaisinta ei tarvitse suojamaadoittaa.

Haluttaessa valaisin voidaan suojamaadoittaa käyttämällä ”nollausta”. Nollaus tarkoittaa asennustapaa, jossa asennuksen nollajohdinta käytetään myös suojamaadoittamiseen. Nollauksen tekemisessä on riskinä, koska väärin tehty nollaus aiheuttaa välittömän sähköiskun vaaran ja myös nollajohtimen katkeaminen aiheuttaa sähköiskun vaaran. Tämän takia nollauksen saa tehdä vain sähköalan ammattihenkilö. Uusissa asennuksissa nollausten tekeminen on ollut kiellettyä jo pitkään.