Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetMoniosaisten LED-sarjojen käyttö vajaina
Varman päälle kysyi 11 kuukautta sitten
Kysymykseni koskee muuntajasta saatavalla 12 V tasavirralla toimivia, suojausluokkaan II kuuluvia moniosaisia led-valaisimia ja valosarjoja. Valaisin saattaa olla esim. 3-osainen, joissa identtiset valaisinelementit kytketään peräkkäin sarjaksi ja sarjan viimeisessä tarpeettomaksi jäävään lähtöön laitetaan sarjan mukana tullut muovitulppa. Sisustusvalosarjoissa taas esim. 12-osaisen valosarjan jokainen ledi kytketään muuntajaan omalla erillisellä johdollaan. 

Ei liene vaarallista, jos 3-osaisesta sarjasta jättää yhden elementin asentamatta tai jälkimmäisestä valosarjasta kytkee vain osan ledeistä. Haluaisin kuitenkin tietää, että onko tuollaisesta vajaakäytöstä jotain haittaa noille laitteille, kuten esim. todennäköinen käyttöiän lyheneminen tai kuumentuminen? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 11 kuukautta sitten
Jos useita valosarjoja on tarkoitettu kytkettäväksi samaan teholähteeseen, sarjan teholähteessä on ilmoitettu suurin teho, joka teholähteeseen voidaan liittää. Kullakin valosarjan osalle on ilmoitettu teho. Näiden sarjojen osien tehojen summa pitää olla pienempi kuin teholähteelle ilmoitettu teho.

Kunnolliset valosarjat ovat turvallisia käyttää. Jännite on niin pieni, että siitä ei aiheudu vaaraa. Jos teholähteeseen kytkee liikaa kuormitusta, teholähde voi vioittua, mutta siitä ei aiheudu vaaraa ympäristölle.