Minna kysyi 4 vuotta sitten
Mökillämme on yksivaiheinen sähkö ja sähkökaapissa on vain 3 sulaketta. Se on jotenkin riittänyt tähän asti. Nyt suunnittelemme ilmalämpöpumpun hankkimista, nykyiset sulakkeet eivät riitä. Lisäksi valaistus ja lämmitys pitäisi saada erikseen, ettei sulakkeet ”pauku” jatkuvasti talviaikaan.
Sähköjen muuttaminen 3-vaiheiseksi on melko kallis investointi. Saako sulakkeiden määrää lisättyä vanhaan kaappiin jotenkin? Pystyykö uuden ryhmäkeskuksen asentamaan yksivaiheiseen sähköliittymään? Vai onko meidän vaihdettava 3-vaiheiseen sähköön?

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 4 vuotta sitten
Periaatteessa uusia varokkeita voi asentaa, mutta niiden lisääminen vanhaan keskukseen on käytännössä hyvin hankalaa tai mahdotonta. Käytännössä helpointa on asentaa uusi keskus, jossa on enemmän varoke- tai katkaisijalähtöjä. Uudet keskukset ovat nykyään kolmivaiheisia ja tällainen kannattaa asentaa vaikka liittymä olisi yksivaiheinen. Samalla kannattaa selvittää mahdollisuus liittymän vaihtamiseksi kolmivaiheiseksi liittymäksi. Käytännössä sähkönjakeluverkot on rakennettu jo usean vuosikymmenen ajan kolmivaiheiseksi ja liittymän muuttaminen ei välttämättä vaadi suuria asennustöitä ja kustannuksia.

Yksivaiheisessa liittymässä yleensä rajoittava tekijä on pääsulakkeen suuruus ja tilanne ei parane pelkästään varokkeita tai katkaisijoita lisäämällä. Saman kokoisilla pääsulakkeilla kolmivaiheliittymässä voidaan syöttää kolminkertaista tehoa. Tällöin teho voidaan jakaa useammalle ryhmälle ja sulakkeiden palaminen ylikuormituksen takia on harvinaista.