Kysy sähköstäKategoria: SähkönsäästöMiten ns yösähkön päällekytkeytymisaikaa voi muuttaa?
SP kysyi 2 kuukautta sitten
Meillä lattialämmitykset ja lämminvesivaraaja toimii ns yösähköllä. Miten käynnistymiskellonaikaa ( nykyisin yösähkö klo 22-07) voi tarvittaessa muuttaa? Jos joutuu esim nykyisen sähköyhtiön kaatuessa tekemään pörssisähkösopimuksen nykyisen määräaikaisen sopimuksen tilalle, niin olisi tärkeää pystyä valitsemaan lämmitystunnit, sillä esim 22-23 on huomattavasti seuraavia tunteja kalliimpi. 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 kuukautta sitten
Päivä- ja yösähkössä pitää erottaa kaksi asiaa. Ensimmäinen on sähkösopimus, jolla energiaa ostetaan. Suurimmassa osassa sopimuksia hinta on vakio vuorokaudenajasta riippumatta tai vaihtelee sähköpörssin hintojen mukaisesti. Joissain sopimuksissa on eri tariffit (hinnat) yöajalle ja muulle ajalle. Näissä tapauksissa etäluettavassa sähkömittarissa valitaan tariffi kelloajan mukaan.

Toinen asia on yösähkön ohjaus, jonka voi tehdä käyttäjä itse tai jakeluverkkoyhtiö. Tätä varten sähkökeskuksessa on kytkinlaitteet eli kontaktorit, joilla ohjataan sellaisia kuormituksia, tyypillisesti lämminvesivaraajaa ja varaavaa lämmitystä, jotka voidaan siirtää yöajalle. Varsinkin vanhemmissa järjestelmissä ohjaus on kytketty niin, että sitä ohjaa paikallinen jakeluverkkoyhtiö eli se yhtiö, jonka johtoja pitkin sähkö tulee taloon. Tällöin kytkentäajat määrittelee jakeluverkkoyhtiö ja päälle kytkentä voi vaihdella esim. klo 22 – 24 välillä ja poiskytkentä on usein aamulla klo 7. Tähän jakeluverkkoyhtiön määrittelemään aikaan yksittäinen sähkönkäyttäjä ei voi vaikuttaa.

Yleensä sähkökeskuksessa on valintakytkin, käytetäänkö päivä- ja yösähköä vai pelkästään yhtä tariffia. Jos käytössä on sopimus, jossa sähkön hinta vaihtelee vuorokauden ajan mukaan, kuluttajan pitää huolehtia sähkön käytön ohjauksesta. Jos jakeluverkkoyhtiö tarjoaa tällaista ohjausta, sitä voi käyttää, mutta se ei ole pakollista. Ohjauksen voi automatisoida toimimaan esim. kellokytkimellä tai jollain kehittyneemmällä sähkönkulusta ohjaavalla järjestelmällä, mutta tämän järjestelmän pitää olla sähkönkäyttäjän oma. Asiasta voi kysyä paikalliselta sähköurakoitsijalta ja myös jakeluverkkoyhtiöt antavat neuvoja asiasta.