Kysy sähköstäKategoria: SähköverkotMiten lapsiystävällisiä nykyajan maadoitetut pistokkeet ovat?
Maximilian Järvinen kysyi 2 vuotta sitten
Miten turvallisia pistokkeet siis ovat?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Nykyaikaisissa sähköasennuksissa pistorasioiden ja niihin liitettyjen laitteiden suojaukseen on käytössä useita menettelyjä. Ne voidaan luokitella suojaukseksi jännitteisen osan koskettamiselta eli perussuojaukseksi, suojaukseksi silloin, kun pistorasiaan liitettyyn laitteeseen tulee vika eli vikasuojaukseksi ja vikavirtasuojan avulla toteutetuksi lisäsuojaukseksi. Katso myös https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/

Pistorasiasta otetaan sähköä laitteelle pistotulpan avulla. Sita varten pistorasiassa on reiät, joihin pistotulppa työnnetään. Jo pitkään on vaadittu, että asunnoissa ja muissa tiloissa, joihin alle kouluikäisillä lapsilla on vpaa pääsy, pistorasiat pitää varustaa sulkulaitteilla, jotka estävät yksittäisen esineen kuten naulan tai sukkapuikon työntämisen pistorasian reikään. Tällaisia onnettomuuksia sattui aikanaan paljonkin. Pistorasiaan voidaan kuitenkin työntää pistotulppa, jonka tapit työnnetään pistorasiaan samanaikaisesti, jolloin pistorasian suojalaitteet aukeavat. Sulkulaitteilla varustetun pistorasian tunnistaa siitä, että pistorasian reiät eivät ole avoimia, vaan niistä näkyy muovinen sulkulevy.

Jos pistorasia on erikseen lukittavassa kotelossa tai vähintään 1,7 m korkeudella, eli niin korkealla, ettei lapsi yllä siihen, sulkulaitteet voidaan jättää pois.

Nykyään käytettävissä pistorasioissa on suojakoskettimet. Jos pistorasiaan liitettyyn suojamaadoitettuun laitteeseen tulee vika, jonka seurauksena sähkölaitteen kuori on vaarallisesti jännitteinen, suojalaitteena oleva sulake tai katkaisija toimii hyvin nopeasti, ja kytkee laitteen sähkösyötön pois. Poiskytkentäajaksi vaaditaan alle 0,4 sekuntia, joka on niin lyhyt aika, ettei se aiheuta vaaraa ihmiselle. Katso myös https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/

Kolmas suojaustapa on vikavirtasuojan käyttö, jota kutsutaan lisäsuojaukseksi. Vikavirtasuojan periaate on selostettu STEKin sivuilla https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/vikavirtasuoja/ Vikavirtasuoja toimii silloin, kun henkilö koskettaa vaikka mekaanisesti rikki menneen sähkölaitteen sisällä olevia jännitteisiä osia. Vikavirtasuojien käyttöä pistorasioiden suojaukseen on vaadittu Suomessa ulkotilojen ja peseytymistilojen pistorasioihin yli 20 vuotta ja kaikkiin normaaleihin pistorasioihin yli 10 vuotta.

Nykyiset pistorasia-asennukset ovat siis hyvin turvallisia ja suojattu pilkälti myös väärältä käytöltä.