Kysy sähköstäKategoria: VenesähköMiten estän sähkögalvaanisen kulumisen?
Senioriveneilijä kysyi 2 kuukautta sitten
Olen asentanut veneeseeni aurinkopaneelit, joista toinen (50 w)  lataa starttiakkua ja toinen (100w) käyttöakkuja. Paneeleilta tulevat johdot olen vienyt suoraan akkujen + ja – navoille. Onko tämä varmin ja (ainoa) oikea tapa estää se, ettei paneeleiden tuottama jatkuva sähkövirta aiheuta esim. alumiinisen perävetolaitteen syöpymistä (vaikka siinä tietysti on sinkki)? Veneessäni (purjevene, lujitemuovia) on Volvo 2002 moottori perävetolaitteella, ja siinä akkujen sarjaan kytketty – johto menee moottorin kylkeen.

1 vastausta
Ylläpitäjä vastasi 2 kuukautta sitten

Aurinkopaneelit eivät ole merkittävä vuotovirtojen lähde. 2001 yhteydessä käytettiin S120 vetolaitetta, jota ei ole eristetty koneesta. Jos haluaa varmistaa, ettei vetolaite joudu vuotovirtapiiriin, voi akulta koneelle menevään minus kaapeliin asentaa pääkytkimen, jolla kone eristetään täydellisesti veneen muusta sähköjärjestelmästä kotisatamassa oltaessa.

 

Et maininnut onko aurinkopaneelit kytketty säätimen kautta akkuihin. Paneelit olisi hyvä kytkeä säätimen kautta estämään pimeällä purkautumista ja  ylilatausta.

 

50W paneeli saattaa yliladata starttiakun, koska  akku on yleensä varsin täynnä koneella-ajon jäljiltä. 100W paneeli on varsin tehokas, ja jos aurinkoa ja aikaa riittää, niin säädin on suositeltava.

Aurinkopaneelien lataus on hyvä viedä suoraan akuille. Kummallakin paneelilla olisi hyvä olla oma säätäjä estämässä akkujen ylilataamista. Toisaalta säätäjässä on myös diodi, joka estää purkaantumisen pimeään aikaan. Vuotovirrat eivät yleensä aurinkopaneelien kohdalla ole ongelma.

Vuotovirtojen riski kasvaa tyypillisesti kotisatamassa oltaessa, ollaan pidempään samassa paikassa.

Koska usein miten moottorin pääkytkin katkaisee vain plus -johtimeen syntyy mahdollinen kierto moottorin / vetolaitteen rungon kautta. Tämän voi estää keräämällä kaikki miinusjohdot ns miinus -kiskoon  ja laittamalla pääkytkimen myös  johtoon joka yhdistää miinus – kiskon koneen runkoon.