Kysy sähköstäKategoria: Sähköinen liikenneMistä tunnistaa Litium-ioni-akun?
Fillaristi kysyi 4 vuotta sitten
Li-ion -akkuja käytetään ymmärtääkseni puhelimissa, kannettavissa ja muissa mobiililitteissa, mutta myös yhä enemmän esim sähköpyörissä. Ja kovasti varoitellaan litiumakkujen vaaroista. Mistä ylipäänsä tunnistan, onko fillarissani litiumioniakku vai joku muu? 

1 vastausta
Sähköisen liikenteen asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Kiitos hyvästä kysymyksestä!
Nykyään käytännössä kaikissa kannettavissa laitteissa (joissa ei ole perinteisiä paristoja) on litiumioniakku, olipa kyseessä sähkötupakka, kannettava tietokone tai puhelin. Litiumakkutyyppejä on useita erilaisia riippuen siitä, halutaanko akusta tehdä ensisijaisesti esimerkiksi kevyt, halpa vai pitkäikäinen. Esimerkiksi erilaisissa lennätettävissä härveleissä käytetään yleensä litiumionipolymeeriakkua (Li-po) sen keveyden takia.

Litiumioniakuille ei ole standardoitua merkintäsymbolia, mutta litiumioniakun tunnistaa lähes kaikissa tapauksissa irrottamalla akun pyörästä ja etsimällä akun arvokilvestä sanaa Lithium tai Li-Ion tai kemiallista merkkiä Li.

Litiumioniakut ovat yleisesti ottaen varsin turvallisia. Suurimmat riskit liittyvät tuotteisiin, joissa tuotannon laadunvalvontaan ei ole panostettu mutta joissa on suurehko akku, kuten halvat tasapainolaudat ja halvat litiumioniakulliset sähköpolkupyörät. Halvimmissa sähköpolkupyörissä käytettiin ennen usein lyijyakkuja (jotka ovat erittäin paloturvallisia), mutta litiumioniakkujen hinnat ovat laskeneet niin voimakkaasti, että ne ovat yleistyneet myös halvemmissa sähköpolkupyörissä.

Litiumioniakkujen turvallisuudesta on sähköturvallisuusviranomainen eli Tukes tehnyt lyhyen opassivun kuluttajille. Jos aihe kiinnostaa syvällisemmin, ovat hyviä lähteitä muun muassa Tukesin rahoittama selvitys Li-akkujen turvallisuustekijöistä sekä Opas teollisuuden litiumakkujen turvalliseen käyttöön.

Litiumakkujen – erityisesti halpojen sellaisten – vaaroista on hyvä varoitella, mutta kannattaa myös muistaa, että samalla kun litiumakkupohjaiset vimpaimet ovat yleistyneet, tulipalojen kokonaismäärä on vähentynyt. Yleisimmin sähkölaitteen aiheuttama tulipalo johtuu käyttäjän hölmöilystä: kuivatetaan vaatteita saunan kiukaalla tai unohdetaan liesi humalassa päälle.