Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetMistä löytää hyvä jatkojohto/pistokejakaja?
Eero kysyi 3 vuotta sitten
Sanotaan, että kodin laitteille ei pitäisi pysyvästi jakaa sähköä jatkojohdoilla ja pistokejakajilla. Minulla on tulossa yhteen huoneeseen televisioon liitettäviä peli- ym. viihdelaitteita reilusti toista kymmentä, minkä lisäksi mm. netin ja videon jakajat vaativat omat sähköpistokkeet. Tilassa on pistorasioissa paikat kuudelle pistokkeelle, eli jakaminen jatkojohdolla on välttämätöntä.

Olen ymmärtänyt, että suurin riski jatkojohdoissa/jakajissa on mahdollinen huonosta laadusta ja pistokkeiden irrottamisesta ja liittämisestä sekä johtojen mahdollisesta hankautumisesta/siirtelystä/painelusta aiheutuva rikkoutuminen. Tarkoitus olisi ostaa mahdollisimman laadukkaat jakajat, kytkeä johdot huolellisesti ja laittaa ne mahdollisimman pölysuojattuun tilaan, jossa ne saisivat olla rauhassa. Lisäksi sähköä jakajiin olisi tarkoitus säädellä kauko-ohjattavilla kytkimillä/pistokkeilla (ns. ”älypistoriasia”), jotta pistokkeita ei tarvitse juuri koskaan uudelleenirrottaa tai -kiinnittää ja ei käytössä olevat laitteet voi pitää sähköttöminä.

Kysymykseni kuuluu: Miten tunnistaa tai mistä ostaa mahdollisimman laadukkaat jatkojohdot pistokejakajilla? Mitä näiden ostamisessa ja asentamisessa tulisi huomioida?

Kiitos etukäteen!

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Jatkojohdot ovat varsin yksinkertaisia laitteita ja niiden välillä on vaikea nähdä eroja. Tietenkin kannattaa katsoa, että rakenne tuntuu tukevalta. Eräs merkki, josta voi tunnistaa sen, että jatkojohto on testattu ja havaittu turvalliseksi on tuotteessa olevat sertifiointimerkit. Pohjoismaisten testauslaitosten merkit ovat ympyröitä ja niiden sisällä on kirjaimia. Suomalaisen testauslaitoksen merkinnässä on ympyrän sisällä FI, ruotsalaisen S, norjalaisen N ja tanskalaisen D. Niissä voi olla muitakin merkkejä, mutta poikkeuksena muista sähkölaitteista jatkojohdoissa ei käytetä CE-merkkiä, koska pistorasiat ja pistotulpat eivät kuuluu EU:n direktiivien soveltamisalaan.