Kysy sähköstäKategoria: SähköverkotMissä sähkö sijaitsee?
Antti kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
Missä sähkö sijaitsee? Onko sitä kokoajan sähköverkossa vai kun kytken esimerkiksi kännykän pistokkeeseen, niin tuleeko sähkö siihen valonnopeudella sähköverkkoa pitkin jostain, minne sähköä on varastoitu? Toimiiko sähköverkko siis kuin iso akku eli siellä on sähköä varastossa ja sitä ajetaan sinne lisää aina käytön mukaan? Jos omistan vaikka 30 metriä pitkän jatkoroikan ja kytken sen pistokkeeseen, niin onko se silloin osa sähköverkkoa? Jos irroitan jatkoroikan, niin jääkö sähkö sinne jatkoroikan sisälle vai palaako se pistokkeesta valonnopeudella sähköverkkoon?
Tässä tuli muutama kysymys, mutta kiinnostaa kun en ole oikein koskaan ymmärtänyt tuota sähköverkkoa ja missä se sähkö sijaitsee :)

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Sähkö on fysikaalinen ilmiö, joka perustuu sähkövarauksen olemassa oloon ja liikkeeseen.

Yleinen sähkönjakeluverkko on vaihtosähköä eli jännite ja virta muuttuvat sinimuotoisesti 50 kertaa sekunnissa eli 50 hertsin (Hz) taajuudella. Sähköä verkkoon saadaan erilaisista voimalaitoksista, joissa sähköä tuottavaa generaattoria pyöritetään mekaanisella voimalla esim. joessa virtaavan veden pyörittämällä vesiturbiinilla tai polttoaineella lämmitetyn höyryn paineella toimivalla höyryturbiinilla. Nykyään sähköä voidaan saada aikaan myös tuulesta tai auringon valosta, mutta silloin sähköä ei saada suoraan 50 Hz taajuudella vaan se pitää erikseen muuttaa 50 Hz vaihtosähköksi.

Nämä generaattorit syöttävät laajaa sähkönjakeluverkkoa, joka kattaa Suomen lisäksi myös Ruotsin ja Norjan. Kun sähköä käytetään, pitää sähkön tuotantoa myös lisätä. Jos tuotantoa ei lisätä, sähkön taajuus pyrkii laskemaan alle 50 Hz:in. Normaalilla kotitalouskulutuksen vaihtelulla ei ole käytännön merkitystä, mutta jos esim. jos ison voimalaitoksen tuotto loppuu, aiheuttaa se isomman heilahduksen taajuuteen ja sähkön tuotantoa joudutaan nopeasti kasvattamaan ja se on helpointa vesivoimalaitoksissa. Tästä kulutuksen ja tuotannon tasapainoa pitää yllä Suomessa kantaverkkoyhtiö Fingrid yhdessä muiden pohjoismaiden kantaverkkoyhtiöiden kanssa.

Sähkö on siis sähköverkossa ja sitä täytyy tuottaa jatkuvasti yhtä paljon kuin kulutetaan. Sähkö on varausten liikettä, siinä ei siirry ainetta kuten esim. vesijohdossa. Tällöin ei sähköä myöskään jää jatkojohtoon silloin, kun sen irrottaa pistorasiasta.