Kysy sähköstäKategoria: VenesähköMiinus-kaapelointi alumiiniveneessä
Juha Mäkelä kysyi 2 vuotta sitten
Terve

Aion uudistaa 7-metrisen alumiinisen perämoottoriveneen sähköjärjestelmän. Veneeseen ei tule maasähköä, vaan aurinkopaneeli huolehtii sähkön riittämisestä. Olen kuullut, että miinusta ei saisi viedä veneen rungossa, vaan se pitäisi kaapeloida akulta asti jokaiselle laitteelle. Järkeen käyvät perusteet asialle ovat jääneet saamatta. Jos miinuksen vie veneen rungossa, vähenee kaapelointitarve melkein puoleen, liitosten määrä vähenee, jännitehäviöt pienenevät ja luotettavuus kasvaa. Veneen runkohan on yhteydessä akun miinusnapaan perämoottorin kautta. Miksen siis voisi kytkeä lisäksi lyhyellä paksulla kaapelilla akun miinusnapaa veneen runkoon ja sitten yhdistää laitteiden miinusnapa laitteiden lähellä veneen runkoon?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 vuotta sitten
Eri metalleilla on erilaiset jännitearvot galvaanisten parien muodostajina. Alumiini on varsin herkkä syöpymään jos se on yhteydessä galvaanisesti ( = esim johtimen välityksellä ) eri metallien kanssa. Jos runkoa käytetään miinuksena, kytkeytyy alumiini kaikkiin muihin laitteisiin ja niissä oleviin metalleihin ja syöpymisriski kasvaa merkittävästi.
Samasta ilmiöstä on kyse jos alumiiniveneen pohjan maalauksessa käyttää kuparipitoista myrkkyväriä; runko hävää maalauksen alta. Näinollen on erityisen tärkeää, että kaikkiin laitteisiin viedään plus ja miinus omilla johdoillaan.
Koska lisäksi maasähkön käyttö satamissa on hyvin yleistä ja toisaalta naapuriin veneen sähköjärjestelmän kunnosta ei ole varmuutta, olisi hyvä laittaa koneen päävirtakytkimeksi 2-napainen pääkytkin, joka katkaisee sekä plussan että minuksen koneelta, kun vene on satamassa. Tällöin myös sitä kautta estetään minuksen kytkeytyminen runkoon; perämoottorissa miinus on koneen rungossa kiinni.

Ohjeellisen kytkennän löydät Sähkö ja vene -oppaasta: kahden akkupiirin pääkytkinjärjestelmä 2-napaisella moottorin pääkytkimellä. (suora linkki: https://stek.fi/veneilijalle/sahko-ja-vene-opas/ )