Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetMetallinen valaisin maadoittamattomaan kruunukytkentään
Mmsh kysyi 1 kuukausi sitten
Minulla on olohuoneen katossa kaksi maadoittamatonta kruunukytkentää, pelkät johdot (kaksi vaihetta ja yksi nolla). Olohuoneen kaikki pistorasiat ovat maadoittamattomia. Laitan molempiin metalliset kattokruunut joista toinen on suojamaadoitettu ja toinen ei. Suojamaadoituksesta ei ole hyötyä, sillä maadoituksia ei ole katossa. Kuinka suuri riski tällaiset valaisimet ovat?  Tila on ehkä sähköjä tehdessä ollut eristävä, lautalattiat jne., mutta nykyisin tv-antennirasia ja lämpöpatterit ehkä kytkevät huoneen maapotentiaaliin. Pitääkö suosiolla vaihtaa muoviset valaisimet? Vikatilanteessahan valaisin voi muuttua jännitteelliseksi, enkä amatöörinä voi luottaa siihen että huone ei olisi maapotentiaalissa vaikka se joskus olisikin ollut turvallinen ja eristetty. 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 viikkoa sitten
Tämä on tyypillinen aikaisempien Sähköturvallisuusmääräysten mukaan tehty sähköasennus, jossa vallitsee ns. vaarattomat käyttöolosuhteet https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/ Suojaus perustuu siihen, että lattia on eristävä, eikä ole muutenkaan yhteyttä maahan. Koska yhteyttä maahan ei ole, ei myöskään esiinny vaarallisia jännitteitä. Tällaisessa asennuksessa käytettiin pyöreitä ilman suojakosketinta olevia pistorasioita, joihin sopivat siihen aikaan markkinoilla olleet luokan 0 https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ laitteet esim. valaisimet. Luokan 0 laitteissa on vain laitteen käyttöä varten tarpeellinen ns. peruseristys. Jos tämä peruseritys pettää, laitteen runkoon voi tulla vaarallinen jännite. Tällaisia luokan 0 uusi laitteita ei ole ollut saatavilla enää pitkään aikaan. Jos kattokruunu, jossa on vain kaksi johdinta, on uusi tai uudehko, se on luokkaa II, jossa on peruseristyksen lisäksi toinen eristys eli kaksoiseristys. Jos peruseristys pettää lisäeristys suojaa sähköiskulta. Tämä vastaa suojamaadoituksen antamaa suojaustasoa.

Periaatteessa suojaustaso on näissä asennuksissa heikompi kuin nykyään, kun käytetään kaikkialla suojamaadoitusta ja myös vikavirtasuojausta. Käytännössä vanhoista asennuksista ei kuitenkaan ole aiheutunut erityisen suurta määrää sähkötapaturmia. Tällaisia asennuksia vanhoja asennuksia voi käyttää turvallisesti, jos huolehtii siitä, että laitteet ovat kunnossa ja esim. liitäntäjohdot ovat ehjiä.