Mika kysyi 4 vuotta sitten
Miten on mahdollista että 1980-luvulla rakennetun rivitalon sauna ja suihkutiloissa sähkölaitteet ovat maadoittamattomia? Kosteusvaurioremontin yhteydessä huomattiin että maadoitukset puuttuvat kokonaan.. Ja taloyhtiö ei suostu niitä korvaamaan, koska väittävät että siihen aikaan ei märkätiloihin asennettu maadoituksia?Tässä on selvästi tulipalon kautta sähköiskun vaara ollut läsnä.

 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
1980-luvulla voimassa olleiden sähköturvallisuusmääräysten mukaan suihku- ja saunatiloissa katsottiin olleen ns. vaaralliset käyttöolosuhteet ja sähkölaitteet piti suojamaadoittaa, käyttää luokan II suojaeristettyjä laitteita tai pientä jännitettä, jota siihen kutsutiin suojajännitteeksi ks. https://www.stek.fi/ perustietoa_sahkosta/ Sahkojarjestelmat/Sahkoasennuksen_suojaus/fi_FI/Sahkolaitteiden_suojausluokat/ On hyvin epätodennäköistä, että asennuksista puuttuisi kokonaan tarvittava suojamaadoitus, koska vaatimukset ovat olleet kaikkien sähköammattilaisten tiedossa ja siihen aikaan oli käytössä kattava sähkölaitosten tekemä asennustarkastus.
 Siihen aikaan suojamaadoitus toteutettiin kuitenkin eri tavalla. Useimmiten ei käytetty erillisiä suojamaadoitusjohtimia kuten nykyään, vaan käytössä oli ns. nollaus, jossa vaaleansinistä nollajohdinta käytettiin myös suojamaadoittamiseen. Näin on tehty yleisesti esim. pistorasioissa. Valaisimet ovat voineet olla luokkaa II, jossa ei tarvita suojamaadoitusta.
 Nykyään vaaditaan erillisen suojamaadoitusjohtimen käyttöä, mutta asennuksen korjaus voidaan toteuttaa samalla tavalla kuin alkuperäinen asennus.