Maadoitussuunnitelmia kysyi 1 vuosi sitten
Vanhassa 50-luvun omakotitalossa olohuoneessa maadoittamattomia pistokkaita. Ne olisi tarkoitus uusia maadotettuihin. Sähkömies ehdotti nollaamista mutta eikö tämä ole kiellettyä? Onko nollaus turvallista? Mikä olisi turvallisempi tapa maadoittaa? 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Nollausta, jossa nollajohdinta käytetään myös suojamaadoittamiseen, on käytetty yleisesti 1980-luvun loppuun saakka. Nollauksen etuna on ollut johdinmateriaalin säästö, koska ei tarvita erillistä suojamaadoitusjohdinta. Huono puoli on se, että jos suojamaadoittamiseen käytetty nollajohdin katkeaa, sähkölaitteen kuori voi tulla vaarallisesti jännitteiseksi kuormituksen kautta. Tämän takia nykyään vaaditaan uusissa asennuksissa erillisten nolla- ja suojamaadoitusjohtimen käyttöä normaaleissa sähköasennuksissa. Tällöin yhden johtimen katkeaminen ei aiheuta vaaratilannetta.

Vanhojen asennusten muutostöissä sallitaan nollauksen tekeminen samoilla ehdoilla kuin aikaisemmin. Ajatuksena on, että asennus on yhtä turvallinen kuin aikaisemmin ja erillisen suojamaadoitusjohtimen lisääminen esim. vanhaan asennusputkeen voi olla mahdotonta. Parempi tapa on tietenkin käyttää nykyiseen tapaan erillisiä nolla- ja suojamaadoitusjohtimia. Tällöin saavutetaan nykyaikaisen sähköasennuksen edut esim. parempi suojaus sähkömagneettisilta häiriöiltä ja mahdollisuus käyttää vikavirtasuojia.