Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetMaadoittaton pyöreä pistoke uudessa asunnossa
Tapio kysyi 12 kuukautta sitten
Muutin uuteen asuntoon ja vanhassa hyvä saundisessa stereo viritinvahvistimessani on vain pyöreä maadoittamaton töpseli. Kaikki asunnon pistokkeet ovat kuitenkin maadoitettuja. Mitä teen?
 
1) ” viilaan” töpseliä niin, että se mahtuu
 
2)käytätän laitteen sähköalan ammattilaisen luona, joka maadoittaa laitteen ja vaihtaa topselin
 
3) hankin jonkun laitteen/muuntajan/??? tuohon maadoitetun pistokkeen ja pyöreän töpselin väliin, joka toimii ”adapterina” ja samalla varmistaa turvallisen käytön.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 12 kuukautta sitten

Pistotulpan viilaaminen on kiellettyä ja voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos laitteeseen tulee vika. Laitteen rakenteen muuttaminen suojamaadoitetuksi voi olla hankalaa ja myös kallista.

Helpointa on hankkia ns. suojaerotusmuuntaja, jota käytetään laitteen pistotulpan ja kiinteän asennuksen pistorasian välissä. Suojaerotusmuuntaja ei muunna jännitteen suuruutta, vaan sen ensiö- ja toisiojännite ovat molemmat 230 V. Laitteen sisällä oleva muuntaja tekee erotuksen sähköverkosta, jolloin vanhan laitteen mahdollinen vika ei aiheuta sähköiskun vaaraa. Suojaerotusmuuntajassa on luokan II laitteen profiilipistotulppa (samanlainen kuin esim. pölyimurissa), joka sopii myös maadoituskoskettimilla varustettuun pistorasiaan. Laitteessa on pyöreä pistorasia, johon sopii vanhan laitteen pistotulppa. Suojaerotusmuuntajia löytyy mm. verkkokaupoista. Muuntajan teho kVA pitää olla reilusti suurempi kuin vahvistimen teho watteina (W).