Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetMaadoittamattomia ja remontissa lisättyjä maadoitettuja pistorasioita
Jan-Erik kysyi 4 vuotta sitten
Hei, huomasin maadoituksia koskevan vastauksen https://stek.fi/question/maadoittamatonta-ja-maadoitettua-samassa-huoneessa/
Olen muuttamassa vuokralle vuonna 1989 valmistuneeseen luhtitaloon. Taloon on remonttien yhteydessä vaihdettu maadoitettuja pistorasioita remontoituihin tiloihin. Kylpyhuone on remontoitu 2008 ja keittiö 2015. Esimerkiksi maadoitettuun pistorasiaan kytketty jääkaappi (ja itse pistorasia) sijaitsee upotuksessa samalla seinällä (yhtenäinen tila) maadoittamattoman olohuoneen pistorasian kanssa. Etäisyytta on alle kolme metriä.
Kysymys kuuluukin, että mitkä on tässä tilanteessa voimassa olleet turvallisuusmääräykset ja/tai -suositukset? Tulisiko tässä suorittaa jotakin korjaavia toimenpiteitä?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten

Vanha asennustapa, jossa on käytetty ilman suojakosketinta olevia pistorasioita voi tosiaan aiheuttaa vaaratilanteita. Vanhat vielä vuonna 1989 voimassa olleet sähköturvallisuusmääräykset vaativat keittiöön ja kylpyhuoneeseen, joissa oli käyttövesiputkistoon liitetty vesihana, asennettavaksi suojamaadoituskoskettimilla varustetut pistorasiat, ja olohuoneen vaarattomissa käyttöolosuhteissa sai käyttää ilman suojakoskettimia olevia pistorasioita. Jos pistorasiat olivat samassa huonetilassa, niiden välisen etäisyyden piti olla vähintään 4 metriä. Siihen aikaan oli yleisenä ohjeena, että tilat pyrittiin rakentamaan niin, että niissä voitiin käyttää ilman suojakosketinta olevia pistorasioita. Markkinoilla oli aikoinaan paljon suojausluokan 0 laitteita, esim. valaisimia, joissa oli pyöreä pistotulppa, joka sopi vain vanhanmalliseen ilman suojakosketinta olevaan pistorasiaan. Yleensäkin sähkölaitteita oli vähemmän kuin nykyään. Kyseessä oli myös asennuksen hinta, vanha asennustapa oli halvempi kuin nykyinen, jossa kaikissa pistorasioissa on suojakoskettimet ja laitteet suojamaadoitetaan.

Tässä tapauksessa ilmeisesti on alkuperäisessä asennuksessa katsottu, että keittiö ja olohuone ovat eri tiloja, vaikka niiden välissä ei ole ovea. Keittiön pistorasioissa on vaadittu jo alun perin ollut suojakoskettimet, eikä tilanne ole siinä suhteessa muuttunut, ja asennusta saa edelleen käyttää. Käytännössä mahdollinen vaaratilanne voidaan välttää muuttamalla lähellä keittiötä olevat vanhat pistorasiat sellaisiksi, että niihin sopii vain luokan II litteälle pistotulpalle. Turvallisuus säilyy muutenkin, jos pistorasioihin liittää vain luokan II laitteita, joissa on litteä pistotulppa tai profiilipistotulppa (kuten esim. pölynimureissa).