Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetMaadoittamattomat valaisinpistorasiat
Airway kysyi 3 viikkoa sitten
Sako uusissa asennuksissa vielä käyttää maadoittamattomia kaksijohtimisia valaisinpistorasioita tai kolmijohtimisia kruunuvalaisinpistorasioita? En haluaisi kotiini DCL-rasioita, koska kaikissa vanhoissa valaisimissa on vanhanmalliset pistokkeet. Huoneisiin tulee toki maadoitetut pistorasiat seinille mutta koskeeko maadoitusvaatimus myös valaisinpistorasioita katossa? Olen ymmärtänyt, että DCL on vain suositus.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 2 viikkoa sitten
Uudisasennuksissa on vaadittu käytettäväksi suojamaadoituskoskettimilla varustettuja valaisinpistorasioita jo 1990 luvun lopulta saakka. Vanhoja ilman maadoituskoskettimia olevia valaisinpistorasioita voi käyttää vain vanhojen asennusten korjaustöissä.

Tällä hetkellä markkinoilla on kahden tyyppisiä valaisinpistorasioita: vanhoja standardin SFS 5799 mukaisia kansallisia (pohjoismaisia) tyyppejä ja uusia kansainvälisen ja eurooppalaisen standardin SFS-EN 61955 mukaisia ns. DCL (Devices for the Connection of Luminaires) tyyppejä. Uusissa asennuksissa käytetään ensisijaisesti DCL-tyyppiä, koska uudet valaisimet tullaan varustamaan DCL-pistotulpalla. Esimerkiksi Ruotsissa on vanhantyyppisten valaisinpistorasioiden asentaminen ja myynti kielletty, mutta Suomessa on käytössä vain suositus uuden pistorasiatyypin käytöstä.