Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetMaadoittamatonta ja maadoitettua samassa huoneessa?
Ilari kysyi 4 vuotta sitten
Olemme muuttamassa uuteen asuntoon, ja havaitsin, että keittiössä on yksi maadoittamaton pistorasia, loput ovat maadoitettua. Talo on rakennettu vuonna 1989. Käsittääkseni maadoitettuja ja maadoittamattomia pistorasioita ei saisi lainkaan mukaan olla samassa tilassa sähköiskuvaaran vuoksi. Maadoittamaton pistorasia on vastakkaisella seinällä maadoitetusta.

Kuinka vaarallisesta tilanteesta on kyse, ja voinko vaatia taloyhtiötä korjaamaan asian? Olisiko myös vikavirtasuoja tarpeellinen?

 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Vuonna 1989 oli voimassa Sähköturvallisuusmääräykset (Sähkötarkastuskeskuksen julkaisu A1), jonka mukaan suojakoskettimella varustetun pistorasian ja ilman suojakosketinta olevan pistorasian vaakasuoran etäisyyden pitää olla vähintään 4 metriä. Lisäksi ilman suojakosketinta olevan pistorasian etäisyyden metallisen työpöydän (esim. tiskipöydän) reunasta tai jääkaapista, pakastimesta tai vastaavasta laitteesta pitää olla vähintään 3,25 metriä. Näiden vaatimusten tarkoituksena oli estää se, että suojamaadoitettu sähkölaite tai muu maahan johtava osa ja ilman suojamaadoitusta oleva sähkölaite todennäköisesti olisivat niin lähellä toisiaan, että niitä todennäköisesti kosketaan samanaikaisesti.
Asennusta, joka täyttää nämä vaatimukset saa edelleen käyttää, eikä sitä vaadita jälkikäteen muutettavaksi. Jos etäisyysvaatimukset eivät kuitenkaan täyty, voidaan vaatia asennuksen korjaamista asennusajankohdan vaatimusten vastaisena. Yksittäisen pistorasian tyypin vaihtaminen on suhteellisen yksinkertaista, mutta se on sallittua vain sähköalan ammattihenkilölle.
Uusissa asennuksissa vaaditaan vikavirtasuojan käyttöä suojaamaan pistorasioita. Suojausta ei kuitenkaan vaadita tehtäväksi jälkikäteen. Jos olemassa olevaa asennusta muutetaan, vaaditaan vikavirtasuojausta vain ulkona ja pesutiloissa sijaitseviin pistorasioihin.