Kysy sähköstäKategoria: Lamput ja valaisimetMaadoittamaton valaisin kattokytkentään missä maadoitusjohto
HH kysyi 1 kuukausi sitten
Hei, minulla on Lamp Gustaf kattovalaisin, jossa on vain musta ja sininen johto. Katossa 2010 luvun talossamme on musta, sininen ja keltavihreä johto. Saako asentaa? Mitä voi tapahtua jos asentaa ja maadoitusta ei ole? Kiitos!

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 viikkoa sitten
Jos valaisin ei ole vuosikymmeniä vanha, se on suojausluokkaa II, jossa on kaksoiseristys. Luokan II laitteessa on ”neliö neliössä” merkki ks. https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ Tällaisen valaisimen voi asentaa turvallisesti niin, että liittää valaisimen mustan johtimen asennukseen mustaan tai ruskeaan vaihejohtimeen ja valaisimen sinisen johtimen asennuksen siniseen nollajohtimeen. Keltavihreä johdin jätetään liittämättä ja sen pää voidaan suojata, vaikka irtonaisella valaisinliittimellä. Keltavihreä jodin on yhteydessä valaisimen runkoon ja sen pään suojaamisella estetään, ettei jännitteinen johdin ota vahingossa kiinni keltavihreän johtimen päähän.

Jos valaisin on vuosikymmeniä vanha, eikä siinä ole neliö neliössä merkkiä, se voi olla suojausluokkaa 0. Tällaisen valaisimen voi liittää samalla tavalla kuin luokan II valaisimen edellä. Pitää kuitenkin varmistaa, että tila täyttää vanhojen määräysten vaarattomien käyttöolosuhteiden vaatimukset, eli lattia on eristävä, eikä tilassa ole maahan johtavassa yhteydessä olevia käyttövesiputkistoja, ja valaisimen vaakasuora etäisyys suojakoskettimilla varustetusta pistorasiasta tai kiinteästi asennetusta suojamaadoitusta sähkölaitteesta tai muusta maahan johtavasta osasta on vähintään 2,0 m.