Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetMaadoittamaton pistorasia
Matti kysyi 3 vuotta sitten
Minulla on maadoittamaton pistorasia ja mietin että jos sellaiseen laitan esimerkiksi tietokoneen joka vaatii maadoitetun pistorasian. Niin voinko jollakin lisä varusteella maadoittaa tietokoneen niin että tietokoneen pintaan ei tule heijaste jännitettä. Sillä jos tietokonetta joka on maadoittamattomassa  pistorasiassa ja koskee samaan aikaan esimerkiksi lämpöpatteriin niin silloin toimii itse ”maadoitus kaapelina” ja siitä saa kivan iskun.
Eli lyhyesti sanottuna saanko maadoitettua tämän pistorasian lisä varusteella ilman sähkömiestä? Sillä asun vuokra asunnossa ja en voi tilata asennusta.

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Suomessa on vanhoissa asennuksissa käytössä pistorasioita, joissa ei ole suojamaadoituskoskettimia. Niitä käytetään tiloissa, joissa on ns. vaarattomat käyttöolosuhteet eli lattia on eristävä, eikä ole maahan johtavia osia kuten käyttövesiputkia tai suojamaadoitetuja sähkölaitteita. Suojaus perustuu siihen, että jos sähkölaitteeseen tulee vika, laitetta koskettava henkilö ei saa sähköiskua, koska ei ole yhteyttä maahan katso https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/

Tällaiseen tilaan ei saa tuoda maadoitusta, eli pistorasian vaihtaminen maadoituskoskettimella varustetuksi tai muunlaisen maadoituksen rakentaminen on kiellettyä. Periaatteessa sähköiskun voi saada viallisen sähkölaitteen ja lämmityspatterin välistä. Tällaista riskiä on kuitenkin pidetty vähäisenä siihen aikaan, kun tällaisia asennuksia on tehty. Suurempi riski on maadoitetun ja maadoittamattoman sähkölaitteen koskettaminen samaan aikaan.

Joissain laitteissa sanotaan, että saa liittää vain maadoitettuun pistorasiaan. Syy tähän on useimmiten suojaus häiriöiltä. Jos tällaiseen laitteeseen esim. tietokoneeseen liitetään tietoliikennekaapeli, kaapelin vaippaan voi johtua häiriöitä, jotka haittaavat kaapelin toimintaa. Jos käytetään langattomia tietoliikenneverkkoja, näillä häiriöillä ei ole merkitystä.