Kysy sähköstäKategoria: Vanhat sähköasennuksetMaadoittamaton pistorasia lämmityspatterin vieressä
Juha Mäkinen kysyi 3 vuotta sitten
Talo rakennettu 1988. Huoneissa maadoittamattomia rasioita vesikiertoisten lämpöpattereiden vieressä, minkä voisi epäillä aiheuttavan riskin sähköiskulle. Ovatko asennukset olleet kuitenkin aikoinaan määräysten mukaisia? Olisiko syytä uusia ko asennukset?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten

Vuonna 1988 oli voimassa sähköturvallisuusmääräykset, joiden mukaan ilman suojakosketinta olevien pistorasioiden asentaminen oli sallittu lämmityspatterin lähelle, koska sähkölaitetta ja lämmityspatteria ei tarvitse koskettaa samaan aikaan käyttötoimenpiteenä. Sen sijaan ilman suojakosketinta olevaa pistorasiaa ei saanut asentaa lähelle vesihanaa, koska vesihanaan joudutaan koskettamaan käyttötoimenpiteenä.

Tällaisen käytännön sallimiseen oli aikoinaan monia syitä. Vanhojen omakotitalojen lämmitysjärjestelmiä muutettiin 1960- ja 70-luvuilla paljon uunilämmityksestä keskuslämmitykseen, ei kuitenkaan ollut käytännössä mahdollista vaatia sähköasennusten uusimista. Tällainen asennus, jossa ei käytetä suojamaadoitusjohtimia, oli myös halvempi rakentaa kuin muut järjestelmät. Siihen aikaan oli markkinoilla luokan 0 sähkölaitteita, joissa oli pyöreä pistotulppa, joka sopi vain vanhanmalliseen pyöreään ilman suojakoskettimia olevaan pistorasiaan. Tämä vanha asennustapa on ollut useimmissa tapauksissa turvallinen, mutta valitettavasti on sattunut myös tapaturmia, joissa henkilö on kuollut koskettaessaan samaan aikaan viallista sähkölaitetta ja keskuslämmityspatteria.

Sähköasennuksille ei ole taannehtivia määräyksiä, jotka vaatisivat asennusten uusimista, jos asennus täyttää alkuperäisen asennusajan vaatimukset. Siinä mielessä asennuksenne ovat määräysten mukaisia. Tietenkin asennusten uusiminen lisäisi turvallisuutta, mutta luultavasti asennuksia jouduttaisiin korjaamaan aika laajasti. Asiasta kannatta kysyä näkemystä sähköalan ammattilaiselta esim. sähköurakoitsijalta. Käyttäjä voi itse parantaa turvallisuutta liittämällä lähellä lämmityspatteria oleviin pistorasioihin vain luokan II laitteita https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/ joissa on litteä pistotulppa (kuten useimmissa pienissä sähkölaitteissa) tai profiilipistotulppa (kuten esim. pölyimurissa tai tukankuivaimessa).