Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetMaadoittamaton pistorasia, jatkojohto ja sähkölaitteet
Mirva kysyi 4 vuotta sitten
Hei!
Olen muuttamassa 60-70-luvulla rakennettuun taloon. Pistorasioita asunnossa on aika vähän (pari kappaletta huoneessa). Pistorasiat ovat maadoittamattomia makuuhuoneessa ja olohuoneessa. Sähkölaitteita on käytössä useampia ja jatkojohdolle tulisi tarvetta, jotta niin metallista pöytälamppua tai jalkalamppua sekä erillistä tietokoneennäyttöä ja kannettavan tietokoneen laturia voitaisiin käyttää samanaikaisesti. Myös olohuoneessa on luonnollisesti useampia laitteita televisiosta ja modeemista erilaisiin lamppuihin. 
Ilmeisesti maadoitettua jatkojohtoa ei voi käyttää maadoittamattomassa pistorasiassa vaan myös jatkojohdon pitäisi olla maadoittamaton. Onko silloin turvallista liittää maadoitettuja pistokkeita/tietokoneen tai puhelimen latureja tähän maadoittamattomaan pistorasiaan? Käytän myös läppäriäni HDMI-kaapelilla ulkoiseen näyttöön yhdistettynä. Onko tällä minkäänlaista turvallisuuteen liittyvää merkitystä?
 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 4 vuotta sitten
Talossa joka on rakennettu 1960- tai 1970-luvulla käytetään yleensä maadoituskoskettimella varustettuja pistorasioita vain keittiössä, pesutiloissa ja tiloissa, joissa on johtava lattia. Normaaleissa asuinhuoneissa käytetään pyöreitä pistorasioita, joissa ei ole suojamaadoituskoskettimia.
Pistotulppien sopimisessa pistorasioihin on sääntö, jonka mukaan ne sopivat toisiinsa vain turvallisesti. Niinpä suojamaadoituskoskettimella varustettu sukopistotulppa sopii ilman maadoituskosketinta olevaan pistorasiaan, mutta ilman suojamaadoituskosketinta oleva pyöreä pistotulppa ei sovi suojamaadoituskoskettimella varustettuun pistorasiaan. Jatkojohdoilla on voimassa sama sääntö. Jatkojohtoa, jossa on suojamaadoituskoskettimella varustettu pistotulppa ja pistorasiat voidaan kytkeä vanhaan ilman suojamaadoituskosketinta olevaan pistorasiaan. Tällöin sähkölaitteisen maadoitettavat osat eivät ole yhteydessä maahan, mutta vaaraa tästä ei aiheudu, koska ympäristössä ei ole maahan johtavia osia. Jatkojohtoa ei kuitenkaan saa viedä tällaisesta tilasta sellaiseen tilaan, jossa on maadoituskoskettimella varustetut pistorasiat tai ulkotilaan.