Kysy sähköstäKategoria: SähköasennuksetMaadoittamaton pistorasia ja maadoitettu jatkojohto
Mikaela Juntunen kysyi 3 vuotta sitten
Hei,
Yksiössäni on samassa huoneessa kaksi maadoittamatonta pistorasiaa ja kaksi maadoitettua. Pystynkö laittamaan esim. puhelimen laturin maadoittamattomaan rasiaan ja mitä vaaraa siitä saattaisi olla? Entä maadoitettu jatkojohto?
Keittiön ja wc:n pistorasiat on maadoitettu, mutta voiko näiden erilaisten rasioiden yhtäaikaisesta käytöstä samassa huoneessa olla vaaraa?

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 3 vuotta sitten
Vanhoissa sähköasennuksissa on ollut käytäntö, jonka mukaan on käytetty ilman suojakoskettimia olevia pistorasioita tiloissa, joissa on eristävä lattia eikä ole tarpeen koskettaa maahan johtavia osia esim. keskuslämmityspatteria ja sähkölaitetta samanaikaisesti. Tällaisessa tilassa turvallisuus saavutetaan sillä, että vaikka sähkölaitteen kosketeltavassa osassa olisi jännite, se ole vaarallinen, koska ei ole yhteyttä maahan. Katso myös https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkoasennusten-suojaus/
Maadoituskoskettimilla varustettuja pistorasioita on käytetty keittiössä ja vastaavissa tiloissa, joissa on tarpeen koskettaa samaan aikaan sähkölaitetta ja maahan johtavaa käyttövesiputkistoja, tai tilan lattia on johtava. Jos suojamaadoituskoskettimilla varustettuun pistorasiaan liitetään suojamaadoitettu laite, sähköasennuksessa oleva sulake tai katkaisija toimii nopeasti, jos laitteessa on eristysvika.
Periaatteena on ollut, että erilaisiin pistorasioihin kytkettyjä laitteita ei voi koskettaa samaan aikaan. Vaarallinen tilanne voi syntyä siitä, että vaarattomista olosuhteista olevasta pistorasiasta syötetyn laitteen kosketeltavissa osissa on jännite ja se tuodaan tilaan, jossa on yhteys maahan tai maadoitettu laite tuodaan tilaan, jossa on sähkölaitteen jänniteisiä kosketeltavia osia. Tietenkin tällainen tilanne, jossa sähkölaitteen kosketeltavissa osissa olisi jännite, on käytännössä hyvin harvinainen.
Tällainen erityyppisten pistorasioiden samanaikainen käyttö estetään yleensä sijoittamalla erityyppiset pistoreasiat eri huoneisiin ja huolehtimalla siitä, ettei viedä sähköä huoneesta toiseen. Useimmat pienet sähkölaitteet kuten puhelinlaturit ja viihde-elektroniikan laitteet sekä siirrettävät laitteet kuten pölynimurit tai tukankuivaimet ovat suojaeristettyjä eli luokan II laitteita, joissa on kaksinkertainen eristys, joka suojaa silloinkin, kun laitteen varsinainen eristys pettää. Suojausluokan II laitteisssa on joko litteä tai ns. profiilipistotulppa, jossa ei ole suojamaadoituskoskettimia, mutta jotka sopivat myös maadoituskoskettimilla varustettuihin pistorasioihin. Näissä laitteissa ei tarvita suojamaadoitusta ja niitä voi käyttää turvallisesti kaikissa pistorasioissa.