Kysy sähköstäKategoria: Kodin sähkölaitteetmaadoittamaton-maadoitettu-maadoittamaton
Pentti K kysyi 1 vuosi sitten
Yksiö jossa asuinhuoneessa maadoittamaattomat pistorasiat. 
Voinko kytkeä maadoittamattomaan pistorasiaan maadoitetun jatkojohdon ja sitten tuohon jatkojohtoon maadoittamattoman laitteen jossa litteä pistoke. Sehän sopii tuohon maadoitettuun jatkojohtoon – toisin kuin pyöreällä pistokkeella varustettu maadoittamaton laite joka ei siihen sovi. En vain ymmärrä mitä eroa pyöreällä ja litteällä pistokkeella tässä tapauksessa olisi? Eli litteä maadoittamaton pistoke ”kiertää” tuon epösopivuuden maadoitettuun pistorasiaan 

1 vastausta
Asiantuntija vastasi 1 vuosi sitten
Sähköasennuksissa on tosiaan periaatteena, että jos pistotulppa sopii pistorasiaan, sen käyttö on turvallista. Sähkölaitteet jaetaan neljään suojausluokkaan 0, I, II ja III sen mukaan miten laitteessa on järjestetty sähköiskulta suojaus. Asiaa on selostettu STEKin sivuilla https://stek.fi/sahkoasennuksen-suojausperiaatteet/sahkolaitteiden-suojausluokat/

Pyöreällä pistotulpalla varusettu laite on luokkaa 0, ja siinä on vain sähkölaitteen toiminnan kannalta välttämätön eristys. Pyöreä pistotulppa se sopii vain asennukseen, jossa on pyöreät pistorasiat, joissa ei ole suojamaadoituskosketinta. Tällaisia asennuksia on vain vanhat asennukset tiloissa, joissa on eristävä lattia, eikä ole maahan johtavia yhteyksiä. Sähköiskua ei voi saada, koska sähkövirta ei pääse kulkemaan ihmisen kautta maahan eristävän lattian ja muun ympäristön takia. Koska sähköturvallisuus riippuu sähkölaitteen ja sähköasennuksen lisäksi asennuksen ympäristöstä, uusia tällaisia laitteita ja asennuksia ei enää hyväksytä.

Luokan I eli suojamaadoitetussa laitteessa on toiminnan kannalta välttämätön eristys ja lisäksi kosketeltavat metalliosat esim. laitteen kuori on liitetty maahan suojaamaadoitusjohtimen välityksellä. Jos sattuu vika eristyksessä, sähkövirta kulkee suojajohdinta pitkin maahan ja syötön sulake sulaa tai katkaisija laukeaa suuren virran takia. Luokan I laitteessa on pistotulppa, jossa on myös maadoituskoskettimet.

Litteällä tai ns. profiilipistotulpalla varustettu laite on luokkkaa II eli kakoiseristetty. Laitteessa on toiminnan kannalta välttämättömän eristyksen lisäksi toinen eristys, joka suojaa sähköiskulta silloin kun toiminnallinen eristys pettää. Suojaukseen ei tarvita maadoitusta, ja luokan II laitteet ovat käytännössä hyvin turvallisia ja niitä voidaan käyttää lähes kaikissa tiloissa. Pienissä luokan II laitteissa on litteä pistotulppa ja suurempitehoisissa laitteissa kuten pölynimureissa tai tukankuivaimissa ns. profiilipistotulppa. Niissä ei ole suojamaadoituskoskettimia, mutta ne sopivat maadoituskoskettimilla varustettuihin pistorasioihin.